Таке корисне червоне вино

Так чому ж червоне вино є, джерелом вічної молодості або отрутою? Корисно випивати келих червоного вина за вечерею? Крім релаксації може подарувати червоне вино? Приверженцымнения про те, що червоне вино має численні вигоди для здоров'я, кажуть, перефразувавши відому приказку:«A glass of wine red a day keeps the doctor away» - Келих червоного вина залишить вашого доктора без роботи.

Які переваги для здоров'я тягне за собою вживання червоного вина?

Дослідження, що проводяться до 1992 року, показували, що вживання вина тягне за собою підвищення ризику розвитку серцево-судинних захворювань. Але в 1992 році Гарвардські дослідники встановили, що помірне споживання алкоголю є одним з «восьми перевірених способів зменшення ризику ішемічної хвороби серця». Тепер вважається, що саме червоне вино має кардіопротекторний ефект, забезпечення якого стає можливим завдяки антиоксидантам, присутніх в шкірці і семянах червоного винограду.

Вчені вважають, що антиоксиданти, звані флавоноїди знижують ризик розвитку ішемічної хвороби серця у трьох з трьох причин:

  • за рахунок скорочення кількості ліпопротеїдів низької щільності (ЛПНЩ) (також відомих як «поганий» холестерин)
  • за рахунок збільшення кількості ліпопротеїнів високої щільності (ЛПВЩ) (також відомих, як «хороший» холестерин)
  • за рахунок зменшення згортання крові. Крім того, споживання вина разом з їжею може сприятливо вплинути на ліпідний профіль

Останнім часом дослідники виявили, що помірне споживання червоного вина приносить користь не тільки серцю. Встановлено, що антиоксидант ресвератрол, який міститься в шкірці червоного винограду, може пригнічувати розвиток пухлин при деяких видах раку. Також ресвератрол допомагає у формуванні нервових клітин, які, як вважають експерти, можуть бути корисні в лікуванні неврологічних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера і Паркінсона.

Які вина слід споживати, щоб отримати найбільшу вигоду?

Дослідники з Університету Каліфорнії в Девісі провели дослідження з різними сортами вин, щоб визначити, які з них мають більш високі концентрації флавоноїдів. В результаті, вчені прийшли до висновку, що найбільше флавоноїдів міститься в червоних сухих винах. Сорти винограду каберне і совіньон містять найбільшу кількість антиоксидантів. Вино, виготовлене з цих сортів, відповідно, теж. У білому ж вини було виявлено значно менше число флавоноїдів.

Яку кількість червоного вина можна пити?

Оптимально допустима, токсична доза вина – це один келих вина (150-200 грам в день), відповідно для жінок і чоловіків. Це не означає, що ви повинні терміново почати вживати алкоголь, якщо до цього часу не робили цього. Пам'ятайте, що довгострокові і надмірне споживання алкоголю може призвести до пошкодження нервових клітин, печінки і підшлункової залози.

Світлана Фус, лікар-дієтолог:«Користь вина – в його натуральності. Найкорисніше для вашого організму вино – це вино без консервантів, отримане шляхом природного бродіння, без додавання спирту і цукру. Термін витримки вина жодним чином не позначається на його користь. З роками може зрости ціна на напій, але не кількість флавоноїдів і вітамінів в ньому. І, звичайно ж, принести користь вино може тільки при помірному споживанні».

Як дізнатися натуральне вино?

Олександр Ламаш, винороб: «Відрізнити натуральне вино від порошкового вина можна. Наприклад, у натуральному вині, коли ви подивіться на келих, струсивши в ньому вино, то помітите, що на стінці келиха утворюються розлучення – гліцеринові ніжки – це говорить про натуральності. Звертайте також увагу на колір вина. Якщо в ньому присутні якісь помаранчеві відтінки, то це вже ознака того, що щось з ним неправильно. Сфальсифікувати сухе вино складніше. Тому найчастіше підробляють солодкі і напівсолодкі вина».

Коли вино не рекомендується вживати?

Рекомендації по вживанню мінімальних порцій алкоголю розраховані на абсолютно здорових людей. При наявності медичних проблем (панкреатит, захворювання печінки, неконтрольована гіпертонія, депресія і серцева недостатність) алкоголь може стати причиною їх посилення. Люди, схильні до ризику цих захворювань повинні проконсультуватися зі своїм лікарем, перш ніж взагалі споживати якийсь алкоголь.

Виноградний сік і безалкогольне червоне вино

У 1997 році дослідники з Університету штату Вісконсин зробили висновок, що виноградний сік з темних сортів винограду також знижує згортання крові. Інші дослідження, що проводяться при університеті Каліфорнії в Девісі, підтвердили висновки, що безалкогольне червоне вино містить ті ж антиоксиданти, що і червоне вино. Однак у 1998 році дослідження, проведені японськими вченими, встановили, що, незважаючи на те, що виноградний сік і містить антиоксиданти, він не знижує рівень «поганого» холестерину в крові так, як червоне вино.

Дискусії з приводу користі червоного вина і компонентів, що містяться в ньому тривають. Тим не менш, існують явні докази того, що помірне споживання червоного вина корисно для здоров'я. Так що,– ваше здоров'я! Чин-чин!





Лікування схожих захворювань

Додати коментар
Ваше Ім'я:


Введіть код: