кишкова Диспепсія, причини і лікування

medportal.su-tyazhest-v-zheludke-posle-edy-prichiny-i-lechenie-zabolevaniyaДиспепсія - це порушення роботи травної системи, яке розвивається в тому випадку, коли виникає недостатність виділення травних ферментів або якщо у людини нераціональне харчування. Диспепсія може бути: гнильної, бродильної або жирової. Наприклад, бродильна диспепсія розвивається після надмірного вживання в їжу меду, солодощів, цукру, борошняних продуктів, винограду, фруктів, квасолі, бобів, гороху, капусти і так далі. Крім цього, при використанні таких бродильних напоїв, як квас, в кишечнику починають активно розмножуватися мікроби.

Симптоми диспепсії

Основні симптоми кишкової диспепсії є печія, відрижка, нудота і метеоризм. Наприклад, при печії пацієнт відчуває сильне почуття печіння в епігастрії або за грудиною. Відрижка найбільш часто спостерігається під час тривожності пацієнта, а її основна причина це заковтування повітря, тобто аерофагія. Тому ті люди, які дуже швидко приймають їжу, відчувають відрижку, яка може супроводжуватися збільшенням слиновиділення. При диспепсії пацієнт відчуває неприємні відчуття або біль у верхньому відділі живота, а також в нижньому відділі грудної клітки. Ще у хворого буває часте відчуття переповнення в шлунку і метеоризм, тобто відчуття розпирання живота, яке викликає надмірне газоутворення.


Причини кишкової диспепсії

medportal.su-Якщо кишкова диспепсія розвинулася на тлі неправильного харчування, то її називають аліментарної диспепсією. Якщо порушення не пов'язані з ферментативною активністю всіх органів травлення, то це говорить про наявність ферментативної диспепсії.

Якщо це аліментарна диспепсія, то її основна причин це нераціональне харчування, тобто одноманітність їжі протягом тривалого часу, це може бути набір однакових продуктів або один і той же продукт. Аліментарна диспепсія ділиться на кілька видів, це жирову, гнильну і бродильну диспепсію. А ферментативна диспепсія пов'язана з недостатньою секрецією необхідних травних ферментів, які повинні виділятися у шлунку, підшлунковій залозі, жовчному міхурі і в тонкому кишечнику.

Причинами кишкової диспепсії може бути вживання в їжу тих продуктів, які багаті вуглеводами, тим самим вони викликають бродіння, тобто розвивається бродильна диспепсія. З-за цієї патології у просвіті кишечнику відбуваються реакції бродіння, які викликають бурчання в животі, збільшене газоутворення, у людини може бути частий і водянистий стілець. Під час лабораторного дослідження у фекальних масах виявляється величезна кількість крохмалю, клітковини, кислот органічного походження і бактерій, які викликають бактерії.

Основною причиною гнильної диспепсії є надмірне і тривале вживання продуктів, які багаті білком. Окремо варто відзначити, що найбільш багаті білками свинина і баранина. Ще гнильна диспепсія супроводжується дуже частим стільцем з характерним темним кольором. Всі токсичні речовини, які утворюються при розпаді білків, можуть стати причиною інтоксикації організму пацієнта. При такому діагнозі пацієнти скаржаться на нудоту, головний біль, апатію і слабкість.

Якщо у людини жирова диспепсія, то для неї характерний рясні випорожнення світлого кольору, де міститься дуже велика концентрація неперетравлених простих жирів і жирних кислот. Причиною цієї диспепсії є їжа, яка містить велику кількість жирів, причому ці жири дуже повільно засвоюються в організмі.

Ферментативна диспепсія кишечника може, навіть не супроводжуватися явними змінами в роботі кишечника, а протікає зі зміною роботи деяких органів травлення. Досить часто ферментативна диспепсія супроводжується запальними захворюваннями шлунка, тонкого кишечника, підшлункової залози, а також сприяє порушення видільної функції жовчного міхура. Крім цього, причинами розвитку такого патологічного процесу можуть бути безліч факторів. Наприклад, диспепсія, яка пов'язана з недостатньою кількістю ферментів, може супроводжуватися характерним металевим присмаком у порожнині рота, здуттям живота, нудотою, зниженням апетиту, метеоризм, быстропроходящими нападами спастичному болю, а також прискореним стільцем. Крім цього, при такому діагнозі пацієнт відчуває постійну слабкість, головні болі і дуже швидко втомлюється. В його фекаліях під час лабораторного дослідження виявляються множинні фрагменти неперетравленої їжі кишечника.

Лікування диспепсії

medportal.su-Безумовно, перед тим, як починати лікування диспепсії, необхідно визначити сам вид захворювання, щоб правильно підібрати дієту. Наприклад, при аліментарній диспепсії хворий протягом перших двох днів лікування не повинен вживати їжу. А перехід до звичного раціону після дієти повинен бути послідовним і поступовим. Якщо у пацієнта бродильна диспепсія, то йому необхідно утримуватися від тих продуктів, які багаті вуглеводами. Коли у пацієнта жирова диспепсія, то лікар призначає йому дієту з дуже низьким вмістом жиру, якщо у нього гнильна диспепсія, то пацієнту слід обмежити в своєму раціоні вживання білкової їжі. Коли здійснюється ферментативна диспепсія, то лікар призначає препарати, що містять травні ферменти.





Лікування схожих захворювань

Додати коментар
Ваше Ім'я:


Введіть код: