Що можна їсти при цукровому діабеті 2 типу

Що можна їсти при цукровому діабеті 2 типу

Цукровий діабет 2 типу – захворювання, що характеризується підвищеним вмістом глюкози в крові. Високий рівень глюкози впливає на кровоносні посудини, сприяючи розвитку атеросклерозу, що приводить до інсультів, інфарктів і іншим важким ускладненням, що суттєво знижують якість і тривалість життя діабетиків. Про той що можна є при цукровому діабеті 2 типу, а від яких продуктів варто втриматися ми розповімо в цій статті.

Основним методом лікування осіб, що страждають цукровим діабетом 2 типу, є дієтотерапія. Однак цей факт зовсім не означає, що з моменту встановлення діагнозу вам не можна буде їсти нічого, крім вівсяної каші й капусти. Напроти, харчування при діабеті цілком може бути різноманітним і містити в собі ваші улюблені насолоди.

Суть дієти при цукровому діабеті 2 типу полягає в тому, щоб забрати надлишкове навантаження з підшлункової залози й знизити масу тіла пацієнта.


Основні принципи харчування

  • Величезну роль відіграє збалансоване співвідношення живильних речовин (білки : жири : вуглеводи = 16% : 24% : 60%).
  • Калорійність добового раціону повинна відповідати енерговитратам конкретного хворого, розрахованим з урахуванням його маси тіла, віку, підлоги, професії.
  • Рафіновані вуглеводи необхідно виключити з раціону, замінивши їх сахарозаменителями.
  • Добовий раціон слід наситити вітамінами, мікроелементами, харчовими волокнами.
  • Жири тваринного походження рекомендується обмежити на 50%.
  • Ухвалювати їжу потрібно не рідше 4-5 раз у день у те саме час, причому кожне приймання їжі повинен перебувати в правильній відповідності із прийманням сахароснижающих препаратів і з фізичними навантаженнями.

Продукти й блюда, рекомендовані до вживання при цукровому діабеті

  • Хліб – спеціальний діабетичний, белково-отрубный або житній – максимум200 гв день.
  • Нежирний птах і м'ясо ( до100 гв доба) або риба (150 гв доба максимум) у холодці, отварном або запеченому виді.
  • Нежирні рибні й м'ясні бульйони, овочеві супи.
  • Вівсяна, ячна, гречана крупи переважніше, рідше можна вживати й перлову, пшоняну крупи.
  • Зрідка можна дозволити собі порцію бобових, але в цей день рекомендується зменшити порцію хліба.
  • Кисломолочні продукти (несолодкий йогурт, кисляк, кефір), молоко – 200-400 мол у день.
  • Нежирний сир 200 гв доба максимум. Можна вживати його як у натуральному виді, так і у вигляді сирників, сирників, запіканок і пудингів.
  • Багато городин (салат, помідори, кабачки, баклажани, капусту, огірки, редис) дозволено вживати практично в необмеженій кількості в сирому, запеченому або вареному виді. Обмежити до 200 г у добу випливає буряк, моркву й картопля.
  • Яйця через великий зміст у них холестерину дозволено вживати не більш 2 штук у тиждень. Варіантів їх уживання також трохи: омлет, всмятку, вкрутую або в складі різних блюд.
  • З напоїв перевага слід віддавати чорному або зеленому чаю, при бажанні, з молоком, неміцному кава.

Продукти, які слід виключити при цукровому діабеті

  • Продукти, що містять велику кількість легкоусвояемых вуглеводів: виробу зі здобного тесту, вершкове морозиво, торти й кремові тістечка, шоколад, цукерки, мед, варення, цукор, банани, виноград, ізюм.
  • Гострі, солоні, смажені, копчені й пряні блюда.
  • Жирні й міцні бульйони.
  • Ковбаси, сардельки, сосиски, солона або копчена риба, жирні сорти птаха, риби, м'яса.
  • Вершкове масло, маргарин, майонез, кулінарні й м'ясні жири.
  • Городин мариновані й солоні.
  • Жирна сметана, вершки, сири, бринза, солодкі сирні сирки.
  • Манна, рисова крупи, макаронні вироби.
  • Алкоголь.

Харчові волокна: навіщо вони потрібні?

Харчові волокна являють собою часточки їжі рослинного походження, які не вимагають переварювання травними ферментами й в органах травлення не всмоктуються. Ці речовини повинні бути присутнім у раціоні діабетиків, тому що мають сахароснижающими й липидоснижающими властивостями, сприяють втраті ваги й відмінно переносяться хворими. Вони гальмують процеси усмоктування глюкози й жирів у кишечнику, знижують потреба хворих в інсуліні, створюють почуття насичення.

Харчові волокна в більших кількостях утримуються в непросіяному борошні, продуктах переробки злаків, грубих отрубях, житньому й вівсяному борошну. Особливо багаті цими речовинами горіхи, квасоля, полуниця, фініки, відрубай, інжир, малина, чорнослив, горобина, щавель, гарбуз, айва, гриби, лимон.

Доза клітковини для хворих діабетом залишає 35-40 гв доба, причому бажане, щоб на 51% харчові волокна складалися з овочів, на 40% - із зернових і на 9% з ягід, фруктів, грибів.

Через 4-5 тижнів повного дотримання дієтичних рекомендацій рівень цукру в крові осіб, що страждають діабетом, суттєво знижується, в окремих випадках аж до нормальних цифр.

Передача Олени Малишевій «Жити здорово» про той що таке цукровий діабет II типу, кому він загрожує й чому небезпечний?





Лікування схожих захворювань

 Коментує: Ірина
Дуже гарний сайт
Додати коментар
Ваше Ім'я:


Введіть код: