Ієрсиніоз – хвороба холодильника - Сайт медичної допомоги

Що таке ієрсиніоз?


Ієрсиніози – це гострі бактеріальні інфекції, викликані бактерією иерсинией. Це природно-вогнищеві інфекції, зооантропонози (інфекційні
захворювання тварин, що передаються людині). Ієрсинії належать до родини Enterobacteriaceae, роду іерсіній. Цей рід включає три
патогенні ієрсинії людини: Y. pestis – збудник чуми, Y. enterocolitica – збудник кишкового ієрсиніозу та Y. pseudotuberculosis –
збудник псевдотуберкульозу.

Ієрсинії – грамнегативні палички розміром 0,5-3 мкм, які не утворюють спор. Вони не вимогливі і можуть бути вирощені на звичайних
поживних середовищах. Вони виділяють ендотоксин (який виділяється при їх руйнуванні), а деякі виділяють ентеротоксин і цитотоксин.

Резервуаром і джерелом інфекції найчастіше є різні гризуни, рідше домашні тварини (велика рогата худоба і свині, собаки і т.
д.).

Кишковий ієрсиніоз


Кишковий ієрсиніоз (ієрсиніоз энтероколитический) виникає з токсикоинфекционным синдромом, проявами гастроентериту, ентероколіту або
гемоколита з тенденцією до поширення захворювання по всьому тілу і поразок внекишечного органу – брижових лімфаденіту, абстиненції.
Характеризується розвитком пізніх імунопатологічних проявів (артрит, вузлувата еритема, синдром Рейтера, висип та ін).

Зараження


Існують природні вогнища з паразитизмом збудника серед диких ссавців, птахів і земноводних, у яких інфекція протікає
безсимптомно. Вони призводять до виникнення техногенних спалахів інфекції у домашніх тварин – свиней, собак, овець, гризунів. Тварини виділяють
збудника разом з екскрементами і забруднюють ґрунт і їжу.

Люди заражаються в основному через їжу, через вживання забрудненого молока (сирого або пастеризованого), м'яса та овочів без достатньої
теплової обробки. Здатність Y. enterocolitica має епідеміологічне значення розмножуватися в продуктах харчування навіть при зберіганні в
холодильнику (4-6 ° С), тому інфекцію також називають «хворобою холодильника».

Зараження також може відбуватися при домашньому контакті через забруднені руки і прямий контакт з тваринами. Можливість фекально-оральної
передачі від людини до людини допускається, в основному, при близьких сімейних контактах.

Сприйнятливість універсальна, але інфекційний індекс відносно низький, і для зараження людини вимагається більш висока інфекційна доза.
Хворіють люди різного віку, але найчастіше діти від 1 до 4 років. Повідомлялося про поодинокі випадки, невеликих епідеміях і внутрішньолікарняних інфекціях.

Діагностика і лікування


Діагностувати захворювання не так легко, оскільки симптомів, що відрізняють дану інфекцію від інших, практично немає. Кишковий ієрсиніоз за
симптоматиці схожий з іншими кишковими інфекціями і отруєннями, гострими респіраторними захворюваннями, скарлатину, гипатитом і ревматизмом.

Лабораторна діагностика включає бактеріологічні, серологічні та молекулярно-біологічні методи дослідження.

Після виявлення інфекції пацієнту, в залежності від чутливості до антибактеріальних препаратів виявлених іерсіній, призначаються
антибіотики. Курс лікування залежить від форми та тяжкості хвороби. Як правило, при легкій формі – це 5-7 днів, при середній і важкій формі – до 14
днів.

Профілактика


Для профілактики захворювання слід дотримуватися умови зберігання продуктів (не зберігати готові з сирими), приділяти увагу їх якості,
виключати вживання подгнивщих овочів, коренеплодів, фруктів, ретельно їх мити і дотримуватися технологію приготування, вживати тільки
свіжі салати.





Лікування схожих захворювань

Додати коментар
Ваше Ім'я:


Введіть код: