Харчування при гастриті - все про лікування

питание гастрит

Одна з головних причин виникнення гастриту — неправильне харчування. Тому одночасно з медикаментозним лікуванням і лікуванням народними засобами обов'язково застосовують спеціальні дієти.

Зверніть увагу на своє харчування при загостренні гастриту

Не можна переїдати, сидіти на жорстких дієтах, перекушувати на ходу фастфудом і жувати гумку. Відмовтеся від жирної і смаженої їжі, їжте тільки варену (не гарячу!), приготовану на пару або запечену без скоринки.
У період загострення допускається одноденне голодування або зменшення кількості їжі (можна застосовувати дробове харчування при гастриті ). Під забороною мариновані, квашені або солоні овочі, консервації, гриби, білокачанна капуста, огірки, цибуля, ріпа і редька, щавель і шпинат, спеції. Зменшіть кількість солі, так як вона подразнює стінки шлунка.

Харчування при гастриті зі зниженою кислотністю

Корисні каші (вівсяна, рисова, гречана), м'ясо і риба нежирних сортів (курятина, кролятина, минтай, тріска), знежирений сир, нежирний кефір або кисле молоко. Відмовтеся від житнього хліба (свіжий підсушуйте в духовці, щоб не викликати бродіння та метеоризму). Харчуйтеся дрібно, п'ять-шість разів на день, ретельно пережовуючи.
Готуйте супи на міцних овочевих або м'ясних бульйонах, парові або запечені котлети, овочі: кабачки, гарбуз, буряк, цвітна капуста, морква відварні, протушковані, запечені, у вигляді пюре. Помідори свіжі, протерті. Корисний сік квашеної капусти.

Зразкове меню при гастриті зі зниженою кислотністю

Сніданок: вівсяна каша на молоці, сирна запіканка, неміцний чай.
Перекус: запечене яблуко і нежирний сир.
Обід: суп на овочевому бульйоні, заліковані курячі котлети, кисіль.
Перекус: чай з сухариками.
Вечеря: картопляне пюре, відварну минтай,відвар шипшини.

Харчування при гастриті з підвищеною кислотністю

Благотворно діють на шлунок супи-пюре з протертих дозволених овочів (їх готують на морквяному або картопляному бульйоні), нежирне м'ясо (кролик, курка, телятина) і риба (хек, минтай, тріска). молочні продукти (вони нормалізують підвищену кислотність шлунка). При цьому діагнозі корисні молоко, вершки, сметана(у невеликих кількостях), свіжий сир і страви на його основі: сирники, ліниві вареники, пудинги, сирне суфле. Сири негострих сортів, переважно подрібнювати їх на тертці.

Зразкове меню при гастриті з підвищеною кислотністю

Сніданок: вівсяна каша на молоці, кисіль.
Перекус: відварене куряче яйце.
Обід: добре розварена гречана каша, рибні котлети на пару (або запечені), компот із сухофруктів
Перекус: запіканка сирна, відвар шипшини.
Вечеря: суп-пюре, рисова каша, курячі котлети.

Якщо мучить печія

При гастритах і печії можна пити свіжий картопляний сік: 10 днів прийом, 10 — перерва. Вранці натщесерце випити склянку соку і лягти в ліжко. Через півгодини можна снідати, Пройти три десятиденних курсу. При запорах додавати трохи відстояного бурякового соку. Протипоказання до лікування свіжим картопляним соком: важкі форми цукрового діабету, знижена кислотність шлункового соку і сильне бродіння в кишечнику. При будь-яких гастритах і навіть виразці корисна обліпиха. Можна пити сік або приймати обліпихова олія (по 1 ч. л. за півгодини до сніданку та вечері).
Оксана Смирнова дієтолог, р. Харків
Джерело: Лікуйтеся з нами, №6, 2016г

При використанні матеріалів сайту, зворотнє посилання, обов'язкова! Варіанти посилань зліва сайту.





Лікування схожих захворювань

Додати коментар
Ваше Ім'я:


Введіть код: