Симптоми зниженій кислотності шлунка

Підвищена і знижена кислотність однаково заподіюють почуття дискомфорту і є ознаками одного і того ж хронічного захворювання - гастриту, який спочатку протікає з підвищеною кислотністю, а потім поступово перетворюється в гіпоацидний. У цій статті ми розглянемо симптоми зниженій кислотності шлунка

Зміст

  • 1 Що таке кислотність шлункового соку і навіщо вона потрібна
  • 2 Види кислотності
  • 3 Як визначають рН шлункового соку
  • 4 Як запідозрити знижену кислотність самостійно

Що таке кислотність шлункового соку і навіщо вона потрібна

Кисле середовище шлункового соку обумовлена міститься в ній соляною кислотою. У нерозбавленому чаєм і іншими напоями вигляді вона є хорошим знезаражувальним засобом, завдяки якому гинуть численні бактерії і віруси, що потрапили з їжею в шлунок.

Порожній шлунок містить невелику кількість шлункового соку, але під час прийому і перетравлювання їжі починається посилена його вироблення (секреція), що складає близько 1,5 л на 1 прийом. Вимірюють рівень соляної кислоти за шкалою рН: в нормі – 1,5-2,5


У початковій стадії захворювання хронічного гастриту спеціальні клітини шлунка виробляють надмірну кількість соляної кислоти і шлункового соку, проте потім частина цих клітин гине із-за постійного запалення цього органу, і кислотність стає нормальною.

Подальша загибель клітин, що відповідають за вироблення соляної кислоти призводить до того, що загальна кислотність шлункового соку ще більше знижується, а далі може зникнути зовсім (так званий атрофічний анацидний гастрит).

Види кислотності

Розрізняють базальну і стимульовану кислотність. Базальна кислотність - це рівень соляної кислоти натщесерце, а стимульована-це рівень соляної кислоти в шлунковому соку після пробного сніданку, стимулюючого вироблення кислоти (наприклад, капустяний сік) або ін'єкції відповідного медикаментозного засобу.

Показники базальної кислотності декілька вище, ніж стимульованої. Іншими словами, шлунковий сік без стимуляції не такий кислий. Кислотність шлункового соку вважається зниженою, якщо рН базальної кислотності складають від 2,1 до 6,0, а стимульованої - від 2,1 до 3,0.


Якщо ж базальна кислотність понад 6,0 , а стимульована - понад 5,0, то такий гастрит вважається анацидным.

Як визначають рН шлункового соку

В даний час найбільш часто для визначення кислотності шлункового соку вдаються до наступних методів:

  • Короткочасна внутрішньошлункова рН-метрія: пацієнту вводять у шлунок спеціальний зонд, з допомогою якого і визначається кислотність. Дослідження триває кілька годин.
  • Добова внутрішньошлункова рН-метрія: дозволяє оцінити вироблення соляної кислоти протягом доби, в тому числі під час так званого «нічного прориву», коли соляна кислота починає активно вироблятися спеціальними клітинами шлунка.
  • Експрес рН-метрія: проводиться протягом 15-20 хвилин аналогічним чином.
  • Ендоскопічна рН-метрія: виконується під час проведення ендоскопічного дослідження, відповідає рівню показників рН при стимульованої секреції.
  • Як запідозрити знижену кислотність самостійно

    Так як соляна кислота необхідна для знешкодження їжі від різних мікроорганізмів, то при зниженій кислотності процес знезараження порушується, що призводить до зростання різних бактерій і додаткового запалення слизової оболонки шлунка.

    При тривалому перебігу гастриту зі зниженою кислотністю можуть спостерігатися наступні симптоми:

    • відрижка, має запах тухлого яйця;
    • відрижка з гнильним запахом;
    • неприємні відчуття в ротовій порожнині (неприємний, металевий смак);
    • після їжі в області шлунка, відчуття розпирання або тяжкості;
    • запори, пронос;
    • печія;
    • тупий біль в епігастрії після прийому їжі зразу або через 15-20 хвилин;
    • здуття кишечника;
    • бурчання, метеоризм;
    • явища вітамінної недостатності: сухість і ламкість волосся, а також розшарування нігтів;
    • низький гемоглобін (анемія).

    У важких випадках при зниженій кислотності відзначається зниження ваги, загальна слабкість, млявість, прагнення до малорухомому способі життя, гіпотонія (низькі цифри АТ). Так як знижена кислотність супроводжується порушенням перетравлення білків, то може спостерігатися гіпопротеїнемія (недостатність білків).

    На фоні зниженої кислотності або анацидного гастриту може виникнути рак шлунка.

    Страждають гастритом з пониженою кислотністю часто тягне з'їсти що-небудь кисле, а також те, що може посилити вироблення кислоти: чорний кислий хліб, гострі приправи і спеції, страви з капусти і т. п. Також полегшують стан всілякі гіркоти (наприклад, сік подорожника).

    Хронічний гастрит протікає з періодами загострення і ремісії. Якщо кислотність шлункового соку знижена незначно, то під час ремісії ці симптоми практично не спостерігаються, а в період загострення посилюються або з'являються нові.






    Лікування схожих захворювань

    Додати коментар
    Ваше Ім'я:


    Введіть код: