Риба з півдня: чим корисна чорноморська хамса - Сайт медичної допомоги

У Чорному морі мешкають десятки видів риби.
Найбільш численною є хамса. Друга назва цієї риби – анчоус. Ця маленька рибка так популярна на Чорноморському узбережжі, що в
2017 році на набережній Новоросійська був встановлений Пам'ятник Хамса.

В чому користь:

В хамсі міститься 70% від добу.
норми ніацину (вітаміну в3):

Ніацин (b3) і COVID-19:

Дослідження: США, 2021 рік

Досліджували: потенційну роль
вітаміну B в COVID-19

Дані показують, що ніацин може допомогти контролювати запальний шторм у пацієнтів з COVID-19. Крім того,
ніацин знижує інфільтрацію нейтрофілів і виявляє протизапальний ефект у пацієнтів з пошкодженням легенів. У хом'яків ніацин
запобігають пошкодження легеневої тканини. Крім того, нікотинамід знижує реплікацію вірусів і посилює захисні механізми організму.


Ніацин і хвороба альцгеймера:

Дослідження: США, 2004 рік, 6158 людини.

Мета: з'ясувати пов'язано споживання
ніацину з їжею з розвитком хвороби альцгеймера.

Споживання ніацину з харчових продуктів було обернено пропорційно пов'язано з
розвитком хвороби альцгеймера.

Висновок: ніацин, що споживається з їжею, може захистити від хвороби альцгеймера і вікового зниження
когнітивних функцій.

Ніацин і зниження холестерину

Дослідження: США, 2004 рік

Ніацин значно знижує
рівень холестерину, тригліцеридів і ліпопротеїну, ліпопротеїнів низької щільності, одночасно підвищуючи рівень холестерину ліпопротеїнів високої
щільності.

В хамсі міститься 52% від добу. нормы селену:

Вплив селену на ракові клітини:

Більш високий рівень селену в крові
може захистити від розвитку раку.

Дослідження: 2016 рік. Метааналіз 69 досліджень, в яких брало участь більше 350 000
чоловік,

Досліджували: вплив селену на розвиток раку.

Результати: високий рівень селену в крові був пов'язаний з більш низьким ризиком
розвитку раку.

Як правильно вибрати свіжоморожену хамсу:

  • Якщо хамса хорошої якості, вона не повинна мати ніяких
    сторонніх запахів, особливо запаху аміаку.
  • Якщо на хамса можете розгледіти напливи льоду і тріщини, то така риба заморожувалася
    кілька разів. У старої глазурі буде жовтий відтінок, а свіжа, навпаки, на вигляд прозора або білувата. Велика кількість льоду може
    говорити про повторному заморожуванню риби, але і відсутність глазурі теж недобре. Така риба сильно висушується і буде несмачною.
  • Якщо
    черевця хамси пожовтіло, то така риба вже зіпсувалася і неїстівна.

Як вибрати мариновану хамсу і хамсу прямого
посолу:

  • Для початку варто оцінити умови зберігання продукту в магазині. Де розташовується продукт: в холодильній камері або
    просто на прилавку.
  • Далі оцінюємо термін придатності. Також дивимося на те, щоб термін придатності продукту був нанесений на упаковку, етикетку
    і кришку автоматично на виробництві, а не розташовувався б на окремій етикетці, яку можна нанести будь-який момент. Термін придатності не
    «перебитий» і не заклеєний.
  • Оцінюємо цілісність упаковки
  • Варто звернути увагу на те, що при початковому розтині скляної
    баночки з ікрою неодмінно повинні почути характерне клацання. Це дасть гарантії того, що куплений вами товар був упакований правильно.

Що таке прямий посол:


Баночний (прямий) посол такий посол, коли в банку вкладається сира риба і вноситься необхідну кількість солі, після чого банку
закупорюють.

Скільки зберігати хамсу:

Морожена:

  • Морожену хамсу зберігають при температурі -18°с від трьох до
    десяти місяців.

Свежемороженная:

  • При температурі від -5 до -6°с морожена риба може зберігатися до двох тижнів

  • А при температурі близько 0°с – три доби.

У вакуумі:

У вакуумній упаковці при температурі -18°с має термін зберігання 18
місяців.

Маринована і солона

Необхідна температура для зберігання малосольною і маринованої риби: 0 – 1°С до 6 місяців.





Лікування схожих захворювань

Додати коментар
Ваше Ім'я:


Введіть код: