Риба з півдня: чим корисна чорноморська хамса - Сайт медичної допомоги
У Чорному морі мешкають десятки видів риби.
Найбільш численною є хамса. Друга назва цієї риби – анчоус. Ця маленька рибка так популярна на Чорноморському узбережжі, що в
2017 році на набережній Новоросійська був встановлений Пам'ятник Хамса.
В чому користь:
В хамсі міститься 70% від добу.
норми ніацину (вітаміну в3):
Ніацин (b3) і COVID-19:
Дослідження: США, 2021 рік
Досліджували: потенційну роль
вітаміну B в COVID-19
Дані показують, що ніацин може допомогти контролювати запальний шторм у пацієнтів з COVID-19. Крім того,
ніацин знижує інфільтрацію нейтрофілів і виявляє протизапальний ефект у пацієнтів з пошкодженням легенів. У хом'яків ніацин
запобігають пошкодження легеневої тканини. Крім того, нікотинамід знижує реплікацію вірусів і посилює захисні механізми організму.
Ніацин і хвороба альцгеймера:
Дослідження: США, 2004 рік, 6158 людини.
Мета: з'ясувати пов'язано споживання
ніацину з їжею з розвитком хвороби альцгеймера.
Споживання ніацину з харчових продуктів було обернено пропорційно пов'язано з
розвитком хвороби альцгеймера.
Висновок: ніацин, що споживається з їжею, може захистити від хвороби альцгеймера і вікового зниження
когнітивних функцій.
Ніацин і зниження холестерину
Дослідження: США, 2004 рік
Ніацин значно знижує
рівень холестерину, тригліцеридів і ліпопротеїну, ліпопротеїнів низької щільності, одночасно підвищуючи рівень холестерину ліпопротеїнів високої
щільності.
В хамсі міститься 52% від добу. нормы селену:
Вплив селену на ракові клітини:
Більш високий рівень селену в крові
може захистити від розвитку раку.
Дослідження: 2016 рік. Метааналіз 69 досліджень, в яких брало участь більше 350 000
чоловік,
Досліджували: вплив селену на розвиток раку.
Результати: високий рівень селену в крові був пов'язаний з більш низьким ризиком
розвитку раку.
Як правильно вибрати свіжоморожену хамсу:
- Якщо хамса хорошої якості, вона не повинна мати ніяких
сторонніх запахів, особливо запаху аміаку. - Якщо на хамса можете розгледіти напливи льоду і тріщини, то така риба заморожувалася
кілька разів. У старої глазурі буде жовтий відтінок, а свіжа, навпаки, на вигляд прозора або білувата. Велика кількість льоду може
говорити про повторному заморожуванню риби, але і відсутність глазурі теж недобре. Така риба сильно висушується і буде несмачною. - Якщо
черевця хамси пожовтіло, то така риба вже зіпсувалася і неїстівна.
Як вибрати мариновану хамсу і хамсу прямого
посолу:
- Для початку варто оцінити умови зберігання продукту в магазині. Де розташовується продукт: в холодильній камері або
просто на прилавку. - Далі оцінюємо термін придатності. Також дивимося на те, щоб термін придатності продукту був нанесений на упаковку, етикетку
і кришку автоматично на виробництві, а не розташовувався б на окремій етикетці, яку можна нанести будь-який момент. Термін придатності не
«перебитий» і не заклеєний. - Оцінюємо цілісність упаковки
- Варто звернути увагу на те, що при початковому розтині скляної
баночки з ікрою неодмінно повинні почути характерне клацання. Це дасть гарантії того, що куплений вами товар був упакований правильно.
Що таке прямий посол:
Баночний (прямий) посол такий посол, коли в банку вкладається сира риба і вноситься необхідну кількість солі, після чого банку
закупорюють.
Скільки зберігати хамсу:
Морожена:
- Морожену хамсу зберігають при температурі -18°с від трьох до
десяти місяців.
Свежемороженная:
- При температурі від -5 до -6°с морожена риба може зберігатися до двох тижнів
- А при температурі близько 0°с – три доби.
У вакуумі:
У вакуумній упаковці при температурі -18°с має термін зберігання 18
місяців.
Маринована і солона
Необхідна температура для зберігання малосольною і маринованої риби: 0 – 1°С до 6 місяців.