Кращі статті

Сир при гастриті: чи можна вживати, протипоказання

При діагностуванні гастриту пацієнтам доводиться серйозно коригувати раціон, вживаючи лише корисні, щадні продукти. Це цілком природно, адже шлунку потрібен спокій, щоб володіти запальний процес і прискорити відновлення слизових тканин. Сир часто присутня в дієтичному раціоні, але можна його при гастритах?


Зміст

  • 1 Чим корисний продукт?
  • 2 Можна їсти сир при гастриті шлунка?
  • 2.1 Із підвищеною і зниженою кислотністю
  • 2.2 При поверхневому
  • 2.3 Під час загострення
  • 3 Страви
  • 3.1 Запіканка
  • 3.2 Вареники

  • Чим корисний продукт?


    Нам з дитинства прищеплювалася думка, що молоко і сир треба їсти, тому що вони неймовірно корисні.


    І це правда, адже сирна маса насичена молочнокислими бактеріальними мікроорганізмами, корисними для шлунково-кишкового тракту.


  • Продукт багатий на вміст білкових сполук, які мають легкозасвоюваних характер і необхідні для нашого організму.

  • Також кисломолочний продукт містить комплекс вітамінів групи В, Е, D, А, амінокислоти і залізо, кальцій і цинк, мідь і фосфор, фтор та ін

  • Такий багатий склад дозволяє сиру ефективно стимулювати травну діяльність, зміцнювати імунні сили і нормалізувати гемоглобиновый рівень.

  • У даного продукту може бути різний відсоток жирності, аж до 9% або 0%. Гастритникам рекомендується їсти нежирну або знежирену кисломолочну продукцію.

    Такий сир є дієтичним продуктом з невеликою калорійністю, але при цьому він повноцінно постачає організм білками. Дорослим людям рекомендовано на добу вживати не більше 200 г продукту, щоб не нашкодити.


    Можна їсти сир при гастриті шлунка?


    Молочна продукція рекомендована при будь-яких гастритных формах, у т. ч і хронічною. Гастроентерологи радять їсти сир в чистому вигляді або готувати з нього різноманітні страви.


    Рекомендується вибирати продукт з низьким показником жирності (не більше 3%), а краще знежирений, тому як такий сир не зможе перевантажити травні структури.


    З сирної маси можна приготувати різні запіканки або ватрушки, вареники або суфле. Можна збивати продукт з ягодами або варенням, з фруктами і ін


    Головне, попередньо здати аналізи на визначення кислотності, оскільки для кожного типу запального процесу існують свої індивідуальні рекомендації щодо раціону.


    З підвищеною та зниженою кислотністю


    Сир – це один з небагатьох продуктів, які допускається їсти при запаленнях шлунка з будь кислотністю.


  • При гастриті гіперацидного характеру у шлунку відбувається надмірне виділення травного секрету.

  • При такій формі запального процесу лікарі рекомендують відмовитися від будь-яких продуктів, які надають сокогонный ефект, до них відносять і свіжий сир.

  • В раціоні повинні бути сирні страви, але тільки піддані термообробці, наприклад, парові сирники або запіканка, запечені в духовці яблука з сиром, вареники та ін

  • Щоб не перевантажувати шлунок, рекомендується вживати сирок з низьким відсотком жирності, попередньо збивши його блендером до стану пасти.

  • При гіперацидному характері запалення шлункової слизової секреторні клітинні структури працюють недостатньо ефективно.

  • При такій картині патології потрібно включати в щоденне меню страви, що стимулюють вироблення шлункового секрету. Страви повинні бути максимально щадними, без грубих частинок, які можуть пошкодити слизові.

  • При такому гастриті можна їсти будь-які страви з сиром, а також включити в раціон і свіжий продукт. Можна додати в нього трохи сметани низької жирності, фрукти або ягоди.

  • Перед включенням в раціон сирних страв рекомендується проконсультуватися з фахівцем в області гастроентерології.


    При поверхневому


    Фактично поверхневий гастрит являє собою початкову стадію запалення шлункової слизової, при якій патологічні ураження зачіпають лише епітеліальні клітини слизового шару.


    При такій формі пацієнтів турбує постійна печія і нудота між трапезами, невиражені больові відчуття після їжі, метеоризм і дискомфорт в області шлунку, неприємно пахне відрижка та ін


    При такому гастриті їсти сир можна і навіть потрібно, але тільки треба стежити, щоб його жирність була низькою, а структура не містила твердих грудочок. Також допускається вживання традиційних сирних страв.

    Головне, щоб сир не викликав загострення або дискомфортного печіння в епігастрії. Якщо ж подібна реакція присутня, то вживання продукту варто обмежити, попередньо обговоривши проблему з гастроентерологом.


    Під час загострення


    Загострення гастриту зазвичай характеризується вираженим больовим синдромом, супроводжується нудотно-блювотними реакціями і постійної печією.


  • Якщо спостерігається подібна клінічна картина, то вживати сир не можна. Таким пацієнтам показана максимально щадить програма харчування, при якій можна їсти лише напіврідке пюре з картоплі або рідкі кашки, зварені на воді.

  • Якщо випадок гастриту зовсім важкий, то пацієнтам необхідно голодування протягом певного періоду часу, який встановлює гастроентеролог відповідно з клінічною ситуацією.

  • Коли больову симптоматику вдається купірувати і усунути дискомфортні прояви, то можна починати введення в раціон невеликої кількості знежиреного сиру, але не сирого, у вигляді запіканки або вареників. Але перед цим потрібна консультація фахівця.

  • Найкраще збивати блендером сир, щоб маса придбала пастоподібну структуру. Зернятка сиру можуть пошкодити запалену слизову.

  • Починати вживання сиру після купірування загострення краще з запіканки, в яку можна додати терті солодкі яблука або моркву, оскільки продукт стане ще корисніше.

  • Коли шлункові функції нормалізуються, можна додати в меню і свіжий сирок, але тільки в обмежених кількостях. Його можна додавати в бутербродні маси і салати, каші і навіть котлетки.


    Страви


    З сиру можна приготувати безліч різноманітних страв, які будуть корисні при гастритах.


  • наприклад, бутербродних паста. Потрібно збити блендером сир із зеленню і намазувати отриману масу на підсушений хліб.

  • Сирники. рис Відварюють до напівготовності (1 склянка крупи), промивають водою і дають стекти. Потім додають в рис цукрову пудру (50 г), сир (250 г), 3 яєчка і сіль. Змішують і формують коржики, які розкладають на деко, змазують зверху жовтком і запікають до утворення золотистого кольору при 180°С.

  • З м'ясом. Беруть 150 г відвареного нежирного м'яса (курка, телятина, індичка), подрібнюють його м'ясорубкою, потім додають 300 г сиру, сіль і 2 яйця, 100 г подрібненого на терці сиру і вершкове масло (1 десертна ложка). Добре поєднується таке блюдо з гарбузом і кабачком. З цих овочів роблять овочеве пюре, потім викладають його у формочки, зверху розкладають м'ясо-сирну масу і посипають сиром. Запікають у духовці до готовності.

  • Рецептів приготування сирних страв досить багато, тому кожен гастритник зможе підібрати для себе щось найбільш підходяще.


    Запіканка


    Досить популярним і корисним продуктом при гастритах є запіканка. Приготувати її нескладно.


  • 400 г сиру влити склянку молока, всипати манну крупу і розбити 2 яєчка.

  • Для кращого змішування рекомендується збити всю масу блендером, тоді готовий продукт вийде повітряним, а грубі сирні грудочки повністю розчиняться.

  • Отриману масу треба викласти у форму, попередньо змащену маслом і застелену пекарським папером.

  • Страва прибирають в духовку приблизно на півгодини.

  • Для різноманітності і поліпшення смаку можна додати в масу натерті яблука або банани. Така запіканка відмінно підійде для перекусу і навіть може замінити повноцінну трапезу, наприклад, вечеря.

    Відео-рецепт сирної запіканки:



    Вареники


    Вареники з сирною начинкою вважаються дуже корисними для гастритников. Вони забезпечують організм кальцієм, зміцнюють зуби і кістки, сприяють наростання м'язової маси, чудово насичують організм, надовго рятуючи від голоду.


    Дуже популярні серед пацієнтів ліниві вареники. Для їх приготування знадобиться простий набір продуктів: цукор і сир, яйця та борошно, сіль.


    Треба просто змішати всі компоненти, скачати з маси ковбаску, нарізати невеликими шматочками і сформувати з них вареники. Потрібно просто відварити їх в трохи підсоленій воді до повної готовності. Для поліпшення смакових якостей можна їсти їх з нежирної сметаною.


    Сир при запаленні слизових оболонок шлунка вважається одним з найкращих та корисних продуктів, на основі якого можна приготувати безліч різноманітних страв.


    Тому не варто відмовлятися від настільки корисного продукту. Тільки проконсультуйтеся з фахівцем щодо способу вживання сирних страв, тоді від продукту буде виключно користь, а травна система не постраждає.





    Лікування схожих захворювань

    Додати коментар
    Ваше Ім'я:


    Введіть код: