Кращі статті

Капуста при подагрі: які сорти особливо корисні, а від яких відмовитися

Капуста – один з продуктів, який вважається корисним при подагрі. Залежно від різновиду, вона може принести різні позитивні ефекти і привнести в організм корисні речовини. Цей овоч в цілому повинен бути присутнім на будь-якому столі.


Зміст

  • 1 Корисні властивості овоча
  • 2 Користь і шкода капусти при подагрі
  • 3 Інші способи використання
  • 4 Рекомендації або висновок

  • Корисні властивості овоча


    Якщо говорити в цілому про корисні властивості капусти, то її рекомендують споживати, для того, щоб:


  • Заповнити дефіцит корисних речовин в організмі;

  • Прискорити травлення;

  • Деякі види і варіанти готування допомагають активніше виводити з організму пуринові сполуки;

  • Корисні властивості капусти



    Користь і шкода капусти при подагрі


    Так як капуста включає в себе досить багато різновидів овоча, далеко не всі однаково корисні при подагрі.




    Вид капустыПользаВредКак часто можна споживати


































    Білокачанна (сира, смажена, тушкована, корисна чи ні, як часто можна вживати іБілокачанна вважається однією з найбільш корисних при подагрі. Її використовують як у вигляді страв, так і інгредієнтів в народній медицині за протизапальні та знеболювальні властивості. Сира вважається однією з найбільш корисних, так як привносить в організм досить багато корисних речовин.Смажена капуста вважається однією з найменш корисних, так як готується на олії, а також втрачає корисні речовини.При відсутності протипоказань можна споживати щодня.
    Квашена, маринованийКвашену варіант страви допомагає активно виводити пурини з організму. Маринована вважається менш корисною.Квашена капуста має в складі багато солі, а тому при протипоказання до такого виду страви краще від неї відмовитися на користь сирого або тушкованого варіанту.При відсутності протипоказань – через день.
    КольороваЦвітна капуста багата на різні мінерали, вітаміни і корисні сполуки.Має велику кількість пуринів в складі в будь-якому вигляді готування.Краще виключити з раціону або є не частіше 1 рази в тиждень мінімальними порціями.
    БрюссельськаБагато клітковини, легко засвоюється ШЛУНКОВО-кишкового тракту, має в складі багато вітамінів, мінералів і сполук, необхідних організму. Сприяє прискореному загоєнню ран, покращує функцію підшлункової залози, судин і серця.Як і кольорова, має в складі багато пуринів.Краще виключити або є раз в тиждень – не частіше
    ЧервонокачаннаОбкладає великою кількістю корисних речовин – вітамінів, мінералів, клітковини, антиоксидантів. Володіє низькою калорійністю. Вона запобігає розвиток лейкемії, допомагає схуднути, покращує стан тканин шкірних покривів і колагену;

    корисна при серцево-судинних патологіях. Сприяє поліпшенню роботи нирок і дихальної системи.
    Не застосовується при патології ШКТ, а також не вживають в їжу верхні листки і качан, де накопичуються нітрати.Корисна, як і білокачанна, а тому може бути в щоденному раціоні.
    БрокколіБрокколі має такі ж властивості, як і кольорова: вона насичує організм необхідними речовинами, покращує роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту, створює умови для активного схуднення. Допомагає попередити розвиток атеросклерозу, а також ефективна при променевої хвороби як елемент живлення.Має велику кількість пуринів в складі.Виключити або приймати не частіше разу на тиждень.
    КольрабіКольрабі має властивість виводити з організму надлишок солей, в числі яких і урати. Виводить токсини, підвищує імунітет. Допомагає усунути симптоматику подагри.Вважається однією з найбільш корисних нарівні з пекінської. Протипоказання можуть бути при наявності захворювань ШЛУНКОВО-кишкового тракту.Рекомендується до щоденного споживання в сирому, тушкованому вигляді, а також у вигляді соку.
    СавойськаЗахищає від дії канцерогенів, позитивно впливає на нервову систему, підвищує імунітет, має антиоксидантну дію.Не приймається в їжу після операцій в ділянці грудної клітки і на очеревині, а також протипоказана при патологіях ШЛУНКОВО-кишкового тракту і щитовидної залози.Може бути присутнім у вареному і сирому вигляді в щоденному раціоні.
    ЛамінаріяВ ній багато йоду і корисних сполук, вітамінів. Вона виводить сіль, підвищує імунітет, знижує запалення.Морська капуста поки ще залишається в списку сумнівних продуктів, так як є серед лікарів думка, що вона істотно навантажує організм, сечостатеву систему і щитовидну залозу. При наявності захворювань краще проконсультуватися з лікарем.Споживати в обмежених кількостях – раз в день. Можна використовувати в якості інгредієнта для процедур, наприклад, компресів або прийняття ванни.
    Пекінська (китайська)Як і кольрабі, допомагає усунути запалення та симптоматику подагри. Створює умови для зниження рівня уратів в організмі.Протипоказаний при порушеннях роботи ШЛУНКОВО-кишкового тракту.При відсутності протипоказань можна вживати в їжу як насіння, так і листя.
    РоманескуСуміш брокколі і цвітної капусти. Володіє всіма властивостями цих видів.Має високий вміст пуринів в складі.Не частіше 1-2 разів на місяць.

    Інші способи використання


    Допустимі до використання види капусти можуть застосовуватися в різних варіантах. Їх гасять, готують на пару, квасять, варять, їдять сирими. Все залежить від особистих переваг. Як показала практика, такий овоч особливо добре засвоюється при додаванні його соки.



    Він швидко всмоктується через ШКТ і всі корисні речовини потрапляють у кров і розносяться по організму. Але варто розуміти, що додавання солі в сік різко знижує користь напою.


    Якщо говорити про інші способи, то можна використовувати:


  • Компреси з білокачанної капусти – обшпарити окропом, розім'яти качалкою і прикласти до хворого суглоба на кілька годин або на всю ніч.

  • Другий варіант – на дві години. Для цього капустяний лист змішують з 1ст.л. меду, таблеткою анальгіну (товченої) на блендері і прикладають під целофан у вигляді компресу на хвору область.

  • Ламінарію можна застосовувати у вигляді порошку, який потрібно настояти у воді близько 1,5 годин, після чого нанести на область запалення та набряку на пару годин.

  • В аптеці іноді продається витяжка з ламінарії, яку застосовують аналогічно попередньому методу.

  • Настій з ламінарії готується за вказаним методом. На 100 г водорості 1л води. Настоювати 1,5-2 години, а потім процідити і вилити у ванну.

  • Це найбільш популярні методи народного лікування з допомогою морської і білокачанної капусти. Інші підвиди краще все-таки приймати всередину в якості інгредієнтів страв.

    На фото види капусти



    Рекомендації або висновок


    У цілому споживання капусти при подагрі – досить гарна практика, яка допомагає стабілізувати стан хворого і досягти низки позитивних ефектів. Але важливо розуміти, що навіть найкорисніший продукт при ненормованому споживанні здатний викликати ряд ускладнень. І не завжди багато – це корисно.


    Тому якщо вирішено побудувати раціон з капустою, то краще щодня вибрати свій підвид, щоб не перевищувати норму. Незважаючи на те, що види за складом різні, деякі особливості рівнозначно застосовні до всіх. А тому при наявності захворювань ШЛУНКОВО-кишкового тракту, щитовидної залози або інших систем органів краще проконсультуватися з лікарем.


    Чим корисно вживання капусти, дивіться у нашому відео:






    Лікування схожих захворювань

    Додати коментар
    Ваше Ім'я:


    Введіть код: