Кращі статті

У якій рибі знаходиться опісторхоз і як його правильно знищити?

Опісторхоз відноситься до небезпечних паразитарних захворювань, що передається людині при поїданні зараженої глистовими личинками рибі. Патологія може протікати в досить складною, жизнеопасной формі, тому краще уникнути опісторхозу, ніж потім його лікувати.


Зміст

  • 1 Де поширена інфекція?
  • 2 В якій рибі можна виявити опісторхоз?
  • 2.1 Щука
  • 2.2 Окунь
  • 2.3 Сирок
  • 2.4 Пелядь
  • 2.5 Морська
  • 3 Як визначити інвазію?
  • 4 Як правильно обробити?
  • 4.1 Заморозка
  • 4.2 Засолювання
  • 4.3 В'ялення
  • 4.4 Термічна обробка
  • 5 Заходи профілактики

  • Де поширена інфекція?


    За статистикою, близько 23 млн. світового населення хворіють опісторхозу. Збудником інфекції є плоский черв'як, полюбляє паразитувати в печінці пацієнта або протоках жовчної системи.


    Найбільш ендемічними вогнищами патології вважаються країни Південно-Східної Азії кшталт:


  • В'єтнаму;

  • Таїланду;

  • Лаосу;

  • Камбоджі.

  • Також опісторхоз часто зустрічається на території нинішньої України і Казахстану.

  • Що стосується поширеності в російських регіонах, то паразитарна інфекція частіше зустрічається в:


  • Алтайському краї;

  • Новосибірської;

  • Омської;

  • Томської;

  • Тюменської області;

  • На території Ямало-Ненецького округу Югри.

  • В якій рибі можна виявити опісторхоз?


    Перелік видів риб, уражених опісторхозу, досить великий.


    Зображення (фото) схеми розвитку опісторхозу в рибі



    Фахівці відзначають, що найбільш схильна до такого паразита риба карпового сімейства, однак, теоретично будь-яка риба може виступати джерелом зараження опісторхозу.


    Потенційно небезпечними вважаються плотва і язь, лящ і лінь, ялець і краснопірка, короп і головень, жерех або чехоня, синець або шиповка, білоглазка і верхівка, сирок, щука та ін. Також опісторхоз може виявитися омуле або тугуне та інших сортах риби.

    Щука


    У щуці опісторхоз розвивається через поїдання нею дрібних, заражені глистами рибок. Як і багато інші прісноводні хижаки щука часто є джерелом паразитарної інвазії.


    Якщо риба хвора, то в її ікрі також можуть бути личинки, тому цей різновид вимагає особливих правил обробки.


    Окунь


    У порівнянні з рибами інших порід окунь заражається опісторхозу набагато рідше, хоча повністю виключити ймовірність ураження не можна. Тому при готуванні окуня також необхідно суворе дотримання правил обробки та технологію приготування.


    Сирок


    Ця риба належить до категорії хижаків. Навіть якщо сама риба не хворіє, то вона часто заражаються при поїданні дрібної рибки, хворий опісторхозу. Саме таким способом глисти передаються сырку


    Пелядь


    Пелядь теж досить-таки часто виступає джерелом зараження опісторхозу, Зараження риби такої породи зазвичай відбувається безпосередньо в невеликих ставках, де її розводять.


    Морська


    В морській рибі опісторхоз не зустрічається, тому як умови її проживання, пов'язані з постійним перебуванням в солоній воді, несочетаемы з умовами для активного розвитку і розмноження як личинки, так і дорослих особин глистова паразита.


    Як визначити інвазію?


    Для визначення наявності паразитарної інфекції фахівці піддають зразки риби спеціальними аналізами.


    Діагностика може проводитися різними методами, серед яких паразитологічний і фізико-хімічні, санітарно-мікробіологічні дослідження або органолептичні аналізи.


    Паразитологічна методика дослідження передбачає бінокулярний вивчення проб м'язових тканин і підшкірної клітковини.


    Якщо в тканинах виявилося присутність метацеркария, то діагноз опісторхозу у риби підтверджується.


    Органолептичні методи виявлення паразита в рибі актуальні лише при сильній інвазії паразитами і засновані на вивченні змін у структурі тканин, викликаних паразитом, наприклад, наявність зернистої дистрофії або сполучнотканинні розростання навколо личинок.


    При проведенні санітарно-мікробіологічних методів діагностики шматочки м'язової тканини риби обробляються розоловой кислотою, яка забарвлює тканини в рожевий відтінок, у той час як личинки залишаються незмінно білими.


    Це дозволяє виявити наявність паразита в рибі. Фізико-хімічні способи діагностики полягають у виявленні в зразках хлористого амонію. Це речовина з'являється, коли зіпсута риба виділяє аміак, який з'єднують з соляною кислотою. При виникненні різкої позитивної реакції говорять про зараження цієї риби опісторхозу.


    Як правильно обробити?


    Незважаючи на те, що риба може бути джерелом зараження, ніхто не збирається від неї відмовлятися, бо як звести нанівець ймовірність зараження опісторхозу можна за допомогою правильних дій з обробки і приготування риби.


    Спосіб знезараження риб'ячого м'яса залежить від безлічі факторів, у т. ч. і ступеня поширеності паразита.


    Як правило, личинки опісторхозу відрізняються стійкістю до низько - і високотемпературних впливів, причому личинки здатні прожити ще досить довго. Тому має величезне значення методи обробки різних рибних сортів.


    Сьогодні досить часто в харчуванні використовується сира риба, наприклад, у приготуванні ролів або суші. Таку рибку їсти вкрай небезпечно. Але якщо для приготування використовувалася морська риба, то зараження опісторхозу виключено.

    Людина ніколи не зможе заразитися подібним гельмінтозом від скумбрії, а ось при вживанні лососевих – запросто.


    Заморозка


    Заморожування вважається одним з поширених способів знищення глистових інвазій. При цьому заморожування необхідно проводити протягом тижневого періоду при температурних показниках в мінус 9-12°С.


    Якщо заморожувати хвору рибу при мінус 28°С, тривалість процедури можна скоротити до 72 годин.


    Засолювання


    Ще одним поширеним способом обробки риб'ячого м'яса вважається засолювання.


    Тушки риби просто розкладають шарами, щедро пересипаючи їх сіллю. Для усунення паразита потрібно різний час витримки, яке залежить від розмірів тушок і їх кількості.


    У мальків личинки здатні прожити протягом 2-3-тижневого періоду засолювання. У великих рибини більше 25 см завдовжки повне знищення метацеркариев відбувається після 40-денної процедури соління.


    Якщо технології засолювання не витримувати, то паразит не загине, а риба навіть після соління і в'ялення залишиться потенційно небезпечним джерелом поширення паразитарної інфекції.


    В'ялення


    Риба у в'яленому вигляді теж небезпечна, тому важливо дотримуватися технологію її приготування.


  • Важливо! Солити таку рибу треба протягом мінімум 2-3-тижневого терміну, а потім ще і в'ялити протягом 3 тижнів. Сіль беруть з розрахунку 14% від загальної ваги риби.

  • Термічна обробка


    найбезпечнішим методом знезараження риби вважається термообробка. Рибку потрібно варити порційними шматочками вагою близько 150 р. Час варіння повинно складати не менше 20 хвилин в активно киплячій воді.


    Якщо вирішено рибу смажити, то для цього використовують велику кількість масла, смажать під кришкою кожну сторону хвилин за 20. Серед усіх теплових методик найефективнішим вважається гаряче копчення, при якому досягаються температурні показники, згубні для личинок опісторхозу.


    Інакше кажучи, знищити опісторхоз повністю можна температурами кип'ятіння (100°С), яким рибу піддають протягом 20 хвилин.


    Заходи профілактики


    Основу профілактики становить правильна обробка рибної продукції, оскільки візуально виявити присутність в м'ясі личинок паразита неможливо.


    Саме тому фахівці рекомендують домогосподарок ставитися до будь-якої риби, як до зараженій, і обробляти її з відповідними вимогами, про які вже розповідалося вище.


  • Для профілактики необхідно уникати вживання риби в сирому вигляді.

  • Після обробки і обробки риби використовується весь інвентар необхідно ретельно обробити, обдати окропом і промити мийними засобами.

  • Після того, як обробляли або обробляли сиру рибу, потрібно особливо ретельно промити руки, бо відомі випадки, коли матусі хапалися за соску малюка немитими після риби руками, що призводило до зараження малюка, який їв тільки материнське молоко, тому не міг заразитися за визначенням.

  • Якщо дотримуватися всі рекомендації і знати напевно, якась риба теоретично може бути вражена опісторхозу, то ймовірність зараження паразитом стане мінімальною.

    Тому не варто відмовлятися від річкової або озерної риби, яка неймовірно багата корисними мікроелементами і мінеральними речовинами, через страх заразитися глистами, потрібно просто правильно підійти до її обробці.


    Відео-програма про опісторхоз:






    Лікування схожих захворювань

    Додати коментар
    Ваше Ім'я:


    Введіть код: