Непереносимість фруктози: причини появи і способи лікування

Непереносимість організмом будь-яких речовин та їх неусвоение вказує на конкретні відхилення в його роботі. Подібна проблема обмежує надходження корисних і поживних речовин і веде до появи різних дисфункцій і захворювань. Найбільш часто зустрічається непереносимість фруктози.


Відсутність засвоєння фруктози робить неможливим нормальне збалансоване харчування. Корисні і багаті вітамінами овочі та фрукти стають для організму отрутою, який в малих кількостях завдає шкоди травній системі.


На щастя, цю проблему досить просто побороти. Необхідно організувати своє харчування таким чином, щоб кількість споживаної фруктози не перевищувало допустимої дози. Однак як дізнатися, що у вас непереносимість фруктози і наскільки це може відбитися на подальшому здоров'я?


Зміст

  • 1 Опис
  • 2 Причини
  • 3 Симптоми
  • 4 Форми
  • 5 Діагностика
  • 6 Лікування непереносимості фруктози
  • 7 Ускладнення
  • 8 Профілактика

  • Опис


    Непереносимість фруктози — це особливий вид вродженого захворювання. Недуга пов'язаний з дефектом одного з діючих ферментів, що відповідає за перетворення фруктози в інші цукру.


    Повне або часткове неусвоение фруктози, відоме також як фруктоземія або мальабсорбція фруктози, виявляється в дитячому віці. На жаль, ця недуга поки не піддається лікуванню, а лише часткової коригуванню.

    При виникненні непереносимості організм починає відчувати брак в фруктозо-1-фосфальдолазы. Так, за рахунок дефіциту фруктоза починає відкладатися в тканинах внутрішніх органів — печінки, нирках, кишечнику.


    Будь-яке вживання продуктів, які містять фруктозу або сахарозу, провокує приступи, так як організм виявляється перенасиченим. Людина починає страждати від серйозних нападів, які проявляються в нудоті, блювоті, м'язових судомах.


    Причини


    Непереносимість фруктози — це спадкове захворювання, яке передається від батьків до дітей.


    При неусвоении спостерігається дефект гена, відповідального за вироблення ферментів — фруктозофосфатальдолазы і фруктозодифосфатазы. Ці органічні сполуки відповідальні за переробку фруктози та її перетворення на глюкозу.


    В 25% випадків діти успадковують даний дефект гена. В цьому випадку печінка повністю втрачає здатність до вироблення даних ферментів. Таким чином, здатність перетворення фруктози в глікоген також втрачається.


    В організмі починає порушуватися обмін речовин, що призводить до зайвого жирообразованию. Надалі не виключена поява інших порушень в організмі, які відіб'ються на розумовій діяльності людини, а також його самопочуття.


    Симптоми


    Незважаючи на те, що непереносимість фруктози починає досить активно проявляти себе в ранньому віці, на її виявлення може знадобитися час.


    Дуже часто батьки плутають симптоматику непереносимості з рядом захворювань, завдяки чому втрачають дорогоцінний час. Таким чином, при появі перших насторожуючих симптомів, які не проходять протягом кількох днів, необхідний огляд та консультація лікаря.


    Вживання навіть невеликої кількості фруктози призводить до наступною симптоматикою:


  • зниження рівня цукру в крові;

  • рясне потовиділення;

  • тремор;

  • м'язові судоми;

  • біль у животі;

  • дезорієнтація в просторі;

  • нудота;

  • блювання;

  • запаморочення;

  • слабкість;

  • втрата апетиту;

  • судоми.

  • При подальшому вживанні продуктів, що містять фруктози, людина може впасти в кому. Надалі також можливий розвиток патологій нирок і печінки.

    Форми


    При фруктоземии виділяють дві основні категорії форм:


  • легка — симптоми слабко виражені, допустимо вживання невеликих доз фруктози;

  • важка — симптоматика агресивна і проявляється кожен раз при вживанні фруктози гострими нападами.

  • Ігнорування тяжкої симптоматики і відсутність лікування загрожує людині серйозними ускладненнями. В окремих випадках під загрозою опиняється не тільки здоров'я, але і життя людини.


    Діагностика


    Визначення наявності у людини непереносимості фруктози включає в себе кілька методів діагностики, серед яких:


  • Збір анамнезу. Лікар дізнається у людини коли саме з'явилися перші симптоми і які ознаки хвороби, які він відчуває на собі. Також доктор цікавиться тим, чи проводилось лікування раніше і які були його результати.

  • Аналіз сімейного анамнезу передбачає з'ясування лікарем фактів наявності подібного захворювання у кого-небудь з родини пацієнта.

  • Огляд. Доктор виявляє кілька ознак хвороби: жовтяницю, стан склер, збільшення селезінки, печінки, блідість і млявість.

  • Загальний, біохімічний, а також аналіз крові пацієнта на цукор. В ході цих аналізів лікар виявляє кількість еритроцитів, лейкоцитів, рівень глюкози, а також інших показників, які можуть говорити про запальний процес в організмі хворого, а також інших відхилень від норми.

  • Аналіз сечі. Цей діагностичний метод дозволяє виявити в сечі пацієнта фруктозу. При її виявленні лікар робить висновок про відхилення від норми. Також поганою ознакою є наявність у сечі білка, аминооцидурии і лейкоцитів.

  • ДНК-діагностика. Метод дозволяє визначити генні мутації.

  • Тест для реакції організму на фруктозу. Пацієнту в цьому випадку вводиться 0,2-0,5 г фруктози на кілограм ваги. Вводиться речовина у вену, а після здійснюється забір крові та аналізується стан певних показників.

  • Біопсія. Процедура проводиться за коштами забору частинки тканин, у конкретному випадку — печінки.

  • Також можливе призначення пацієнту консультацій з іншими профільними фахівцями, серед яких дієтолог або медичний генетик.


    Окремо виділяють физикальную діагностику. Цей метод відштовхується від пошуку ознак хвороби, отразившемся на зовнішньому вигляді пацієнта.


    Так, у випадку з дітьми, у яких є підозра на непереносимість фруктози, відзначають такі зовнішні ознаки:


  • Недобір ваги.

  • Низький зріст.

  • Психічний розвиток уповільнено.

  • Однак, у дітей з цією недугою виражені інші, позитивні ознаки, наприклад відмінний стан шкіри і ідеальні зуби.

    Лікування непереносимості фруктози


    Терапія стану передбачає виключення з раціону пацієнта тих продуктів, які містять навіть мінімальні дози фруктози. У їх числі:


  • Будь-які фрукти;

  • Джеми;

  • Варення;

  • Цукерки;

  • Киселі;

  • Компоти;

  • Соки;

  • Мед та вироби з його включенням;

  • Всі продукти, які містять тростинний і буряковий цукор.

  • Коли фруктоза перестає надходити в організм хворого, пацієнт починає відчувати суттєве полегшення. Припиняється блювота і відновлюється апетит, хворий значно додає у вазі.


    Дієтотерапія є обов'язковою умовою швидкого одужання. Так, для новонароджених малюків призначається ряд спеціальних молочних сумішей, які містять тільки лактозу і декстрин-мальтозу.


    Фрукти замінюють глюкозою у кількості 30-60 р. В прикорм призначають вводити такі продукти, як яйця, сир, м'ясо і рибу. Таке дієтичне харчування потрібно строго дотримуватися до 5-6 років.


    Тільки з 6-7 років дитині можна поступово вводити заборонені продукти. Єдине правило — робити це з відома лікаря і під його періодичним наглядом.


    Дорослим ж можна такі продукти:


  • Непідсолоджені молочні продукти і всі види сиру.

  • масло, маргарин та інші жири.

  • Овочі можна, але тільки деякі їх види (салат латук, боби, шпинат і капуста).

  • З тварин продуктів дозволяється вживання птиці, м'яса, яєць та риби. А ось ковбаси та консерви заборонені.

  • Майже всі фрукти виключаються. Залишають тільки каштани і лимони.

  • Заборонені всі солодкі напої, сиропи, цукор, нуга та цукерки. Не можна вживати тістечка, сою і бісквіти.

  • Можна вживати пшеничне борошно, манну крупу, рис, чай, кава, какао хліб.

  • Також пацієнтам треба з особливою обережністю використовувати медикаменти. У деяких з них може бути присутнім цукор.


    Ускладнення


    Наслідки непереносимості фруктози можуть бути дуже небезпечними. Частими ускладненнями є наступні стани:


  • Збільшення печінки в розмірах.

  • Почастішання блювоти.

  • Критична втрата ваги.

  • Пожовтіння шкірних покривів і склер.

  • Фіброз печінки.

  • Ниркова та печінкова недостатність.

  • Деякі з цих ускладнень можуть призвести до інвалідності, а іноді й смерті пацієнта. Варто особливо відзначити, що при вживанні фруктози у пацієнта з її непереносимістю практично завжди розвивається цироз печінки.

    Профілактика


    Профілактика передбачає вивчення сімейного анамнезу для своєчасного виявлення недуги у кого-небудь із родичів. Це единственне, що можна зробити для пацієнта. Інших профілактичних заходів не існує, так як розвиток захворювання обумовлений генетикою.





    Лікування схожих захворювань

    Додати коментар
    Ваше Ім'я:


    Введіть код: