Чай при панкреатиті: чорний, зелений, монастирський, іван-чай

Панкреатит – серйозне запалення, при якому відбувається порушення функцій підшлункової залози. Під час лікування потрібно не лише своєчасно приймати медикаменти, то і дотримуватися дієти. Однією з невід'ємних частин є чай. В залежності від виду він виявляє легку тонізуючу дію, підтримує організм.


Зміст

  • 1 Який чай можна пити при панкреатиті підшлункової залози?
  • 2 Зелений
  • 3 Чорний
  • 4 Монастирський
  • 5 Іван-чай
  • 6 Правила вживання

  • Який чай можна пити при панкреатиті підшлункової залози?


    Пити можна:


  • чорний чай;

  • зелений;

  • монастирський;

  • іван-чай.

  • Крім зазначених деякі лікарі рекомендують елітний китайський чай. Пауер сприяє нормалізації процесу травлення, зміцнює серце і судини, ліквідує шкідливий холестерин, не допускаючи формування бляшок. На відміну від багатьох інших чаїв має м'який вплив на організм. Але не слід пити більше 300 мл.


    Не рекомендується пити в гострому періоді каркаде. Він підвищує кислотність у шлунку в стадії ремісії дозволяється випивати не більше 2 склянок.


    Для пацієнтів з гострою форми правильно підібраний чай дозволяє зменшити ймовірність прояву проносу, дозволяє ліквідувати запальні процеси і зменшити набряклість.


    Зелений


    Цей вид повинен бути основним при панкреатиті. Зелений чай з давніх часів використовується для лікування хвороб внутрішніх органів.


    В ньому міститься велика кількість корисних речовин:


  • вітаміни різних груп,

  • калій,

  • кальцій,

  • цинк,

  • фтор,

  • фосфор та інші.

  • У його складі є й компоненти, які допомагають в потрібних кількостях засвоювати вітамін С. Одним з важливих властивостей є нормалізація кількості і якості секрету, що виділяється підшлунковою залозою. Напій зменшує рівень кислотності, нормалізує ферментацію.

    Додатково в листках зеленого чаю виявлені речовини, здатні зупиняти зростання ракових пухлин. Тому чай рекомендується пити всім без винятку.


    Чорний


    Теж є популярним. Часто підходить тим, хто не любить зелений чай. У гострому періоді все-таки лікарі не рекомендують їм зловживати.


    У період ремісії віддати перевагу слід крупнолистовий, без синтетичних добавок і амортизаторів. Звертаємо увагу, що алкалоїди й ефірні олії негативно впливають на підшлункову залозу.


    Монастирський


    Трав'яний склад створений таким чином, щоб компоненти посилювали дії один одного. Напій активізує роботу всіх органів травлення, призводить до прискорення обміну речовин і виведення токсинів. Крім цього, він здатний знімати біль та інтоксикацію (алкогольну або лікарську).


    До складу Монастирського чаю входить:


  • Корінь оману. У ньому міститься інулін, знижує ризики виникнення ускладнень.

  • Листя сальвії або шавлії. У складі мають природний антибіотик, вітамін с і дубильні речовини. Всі вони зміцнюють імунітет.

  • Трава полину. Відновлює діяльність підшлункової залози, володіє протипухлинною активністю.

  • Хвоя. Містить калій, кальцій, залізо, мідь. Володіє ранозагоювальної здатністю.

  • Череда. Нормалізує процеси метаболізму, зменшує алергічні прояви.

  • Інші трави, що роблять позитивний вплив на підшлункову залозу.

  • Напій заборонений при наявності алергії на будь-який компонент. Рекомендується заварювати по одній порції, але готовий напій зберігається в холодильнику до двох діб.

    Заборонено холодний чай підігрівати в мікрохвильовій печі. Це призводить до втрати корисних властивостей всіх складових частин. При бажанні для поліпшення смакових характеристик рекомендується додати сік лимона, курагу або мед.


    Іван-чай


    При панкреатиті кипрей дозволений до використання. Органічні кислоти, крохмаль та інші компоненти дозволяють зменшити відчуття болю, відрегулювати роботу ендокринної системи і щитовидної залози.


    При правильному прийомі знижується температура і відбувається очищення організму.


    У рідкісних випадках чай може викликати алергійну реакцію. Варто пам'ятати, що настій володіє розслаблюючим і легку седативну дію. Тому з обережністю треба приймати інші медикаментозні засоби з аналогічним ефектом.


    Правила вживання


    У перші дні захворювання рекомендується дотримуватися голодну дієту. Слабкі чаї можуть стати справжнім порятунком. Важливо при приготуванні напою виключити цукор, вибирати тільки якісні чай без ароматизаторів.


    Акцент слід зробити на листовому вигляді. У ньому міститься більше корисних компонентів, ніж у пакетованому. Намагайтеся уникати занадто великої кількості заварки. Досить буде кілька листочків на кухоль.


    У зворотному випадку напій може порушити роботу підшлункової залози, підвищивши секрецію ферментів. Протягом дня слід випивати не більше 4-5 склянок.


    На закінчення зазначимо: чай з лимоном пити не рекомендується, оскільки сік цитруса дратівливо діє на підшлункову залозу. Можна покласти в напій сухофрукти.




    Лікування схожих захворювань

    Додати коментар
    Ваше Ім'я:


    Введіть код: