Брусниця для лікування нирок — рецепти з ягід і листя

Люди з захворюваннями нирок чудово обізнані про користь брусниці. Знаючи прості і дієві рецепти нетрадиційної медицини з використанням брусничних плодом і листя, можливо не тільки швидко вилікувати різні нефрологические соматичні патології, але і попередити їх виникнення та загострення.


Зміст

  • 1 Брусниця для лікування нирок
  • 2 Корисні властивості і вплив на організм
  • 3 Показання
  • 4 Підготовка сировини
  • 5 Рецепти
  • 5.1 Листя
  • 5.2 Ягоди
  • 6 Протипоказання

  • Брусниця для лікування нирок


    Брусниця – не тільки смачна тайгова ягода, але і унікальний оздоровчий засіб. Для терапії різних захворювань застосовуються як самі кислі ягоди, так і щільні листя. Знайти компонент «брусничний лист» можна практично в будь-якому противомикробном фіто-препарат, але не менш ефективно буде заготовити брусницю самостійно.


    Головним показанням для використання брусниці виступають захворювання нирок – з формуванням конкрементів або запалення.


    Корисні властивості і вплив на організм


    Лікувальні властивості тайговій ягоди обумовлені її унікальним складом. Він комплексно діє на людський організм, підвищуючи тонус, і навіть здатний посилювати ефект антибіотиків, що дає можливість використовувати меншу дозування ліків.


    У складі брусниці є:


  • вітамін С – речовина, необхідне для імунної системи, а також росту клітин і відновлення тканин усіх органів;

  • рибофлавін – бере участь у всіх життєвих процесу , впливає на процес перетравлення їжі, нервову, імунну та гормональну систему, а також на зовнішній вигляд шкіри, волосся, нігтів;

  • ретинол – стимулює регенерацію тканин, гальмує процеси старіння;

  • арбутин – перетворюючись в нирках у гідрохінон, забезпечує протимікробний ефект у сечовивідних шляхах;

  • каротин – збільшує ступінь опірності організму до антигенів.

  • Також у плодах і листках є дубильні речовини, танін, рутин, кислоти.


    Властивості брусниці складно розглянути на прикладі однієї системи або органу. Вона сприяє комплексному поліпшення діяльності всього організму, нормалізації діяльності, нервової, травної, ендокринної системи, імунітету.


    Але найбільш швидкої і тому видимий ефект брусниця має на сечовидільну систему, допомагаючи в терапії різних патологій.

    відео про корисні властивості брусниці:


    Показання


    Брусницю можна застосовувати як лікувальний засіб при захворюванні нирок, що супроводжується температурою. Актуальний прийом брусниці і при таких недугах.


    Патології сечовидільної системи:


  • гострий та хронічний пієлонефрит;

  • гломерулонефрит (без олігурії або анурії);

  • сечокам'яна хвороба;

  • цистит;

  • уретрит.

  • Ефективність брусниці визначається здатністю усувати набряки, слухати запалення, вбивати патогенні мікроорганізми і підвищувати імунітет. Для терапії застосовуються і ягоди, і листя.


    Захворювання травної системи:


  • панкреатит;

  • харчове отруєння;

  • гастрит.

  • При цих діагнозах брусниця покращує травлення, стимулює відтік жовчі, вбиває мікроби.


    Одне з головних якостей брусниці – здатність знижувати рівень глюкози, тому вона з чималим успіхом використовується в ендокринології.


    Підготовка сировини


    Заготовити ягоди для морсів дуже просто: ягоди потрібно перебрати, вимити і просушити. У прохолодному місці з низьким рівнем вологості брусниця може зберігатися довго: завдяки своїм складом вона не бродить, а, значить, не псується.


    Листя можна заготовлювати в будь-який час, але найбільша концентрація необхідних у лікуванні речовин у них виявляється навесні.


    Перед тим, як заварити листя брусниці, їх необхідно просушити так, щоб на сировину не потрапляли сонячні промені. Це можна зробити в приміщенні або на відкритому повітрі, спорудивши над листям навіс.

    Потім листя необхідно помістити в ємність, що охороняє їх від вологи і використовувати в міру необхідності.


    Рецепти


    Застосування брусниці для лікування нефрологічних недуг практично не має протипоказань, і будь-який трав'яний відвар або ліки на основі натуральних екстрактів неодмінно включає до складу брусницю.


    Використовуючи відвари, морси, соки, необхідно знати, що нетрадиційна медицина вимагає системного підходу. Тому, сподіваючись на повне позбавлення від недуги, потрібно пройти курс повністю.


    Але не варто перевищувати дозування, зазначені в рецептурі. Незважаючи на те, що натуральні засоби медицини не є ліки в повному значенні слова, концентрація багатьох речовин у них досить висока, тому їх надлишок може негативно позначитися на самопочутті. Особливо це актуально при нефрологічних захворюваннях, які здатні спричиняти тимчасову або стійку недостатність нирок.


    Брусниця, а особливо її листя, є сечогінним засобом. Тому не варто пити відвари і морси перед сном.


    Листи


    Протизапальний відвар ефективний при пієлонефриті і не гострому гломерулонефриті, циститі. Актуально заварювати листя брусниці у випадках, коли запалення викликає підвищення температури.


    Для відвару потрібно:


  • 1 ст. л. листя;

  • 250 мл води.

  • Існує два способи приготування відвару: перший передбачає додавання сушених листя в окріп і наполягання е не менше півгодини. Коли вийшов відвар охолоне, його потрібно пити не розбавляючи.


    Інший рецепт передбачає ловлення листя на невеликому вогні 30-35 хвилин. Выкипевшее кількість рідини заповнюється додаванням в ємність окропу, щоб загальний обсяг становив 220-250 мл


    Приймати обидва настою потрібно двічі на день по півсклянки до їжі. Якщо недуга не супроводжується набряками, кількість відвару можна розділити на 4 порції, розбавляючи окропом.


    При піску і каменях у нирках дуже корисно пити спиртовий настій листя.


    Не всі камені в нирках піддаються виведенню таким способом, але фосфатні та уратні камені можуть розчинитися і безболісно вийти разом з сечею.

    Для відвару необхідно:


  • 100 грам листя;

  • 2,5 літра води;

  • 250 мл спирту.

  • Рідину доводять до кипіння, в окріп висипаються листя і настоюють близько двох годин. Після настоювання потрібно підігріти відвар і влити в нього спирт або горілку.


    Настоянку слід пити за півгодини до прийому їжі по півсклянки тричі на день. Тривалість курсу потрібно обговорити з лікарем, в більшості випадків він становить 15-30 днів.

    На відео приготування відвару з листя брусниці:


    Ягоди


    При хронічних хворобах нирок рекомендується регулярно проводити профілактику загострень для збереження функціональності. Бруснично-буряковий відвар може замінювати чай або будь-який інший напій. При гарній переносимості та відсутності протипоказань обмежень по термінах вживання немає.


    Для приготування необхідно підготувати:


  • 1 кг брусниці;

  • 1 кг свіжої буряків;

  • 2 літра води.

  • У двох ємкостях потрібно поставити на плиту по літру води. В одну ємність потрібно помістити ягоди, довести до кипіння і зняти з вогню. В іншу ємність потрібно додати у воду натерту буряк, заварювати 5 хвилин. Обидва відвару процідити, змішати, додати цукор. У середньому, рекомендована кількість цукру – 1 стакан.


    При будь-яких захворюваннях нирок корисні морси з брусниці. Користь морсів обумовлена тим, що ягоди не зазнають вираженої тепловій обробці, тому зберігають більше корисних властивостей.

    Для приготування потрібно взяти одну склянку вимитої брусниці і обдати її окропом. Потім ягоди перекладають у посудину і заливають 2 склянками води.


    Отримане кількість морсу потрібно розділити на 4 порції і пити до їжі.


    Вітамінізований морс корисний при запаленнях нирок або при звичайних застудах для того, щоб попередити нефрологические ускладнення.


    Для морсу потрібно:


  • склянку брусниці;

  • кип'ячена вода;

  • столова ложка меду.

  • Ягоди потрібно перебрати, помити і віджати сік, пропустивши через соковижималку. 100 грам отриманого соку змішується з 200 мл води їм медом, перемішується.


    Морс ділитися на 2 порції і вживається до їжі. При нормальній переносимості обмежень по часу тривалості курсу немає.

    На відео рецепт приготування морсу з брусниці:


    Протипоказання


    Лікування нирок брусницею протипоказано при гострому гломерулонефриті та нефрологічної недостатності, так як організм не може вивести всі продукти розпаду з уриною, тому виникає інтоксикація.


    Алергія на брусничні відвари зустрічається рідко, але, тим не менш, при першому вживанні потрібно прислухатися до реакції організму, і при ознаках алергії (висип, почервоніння на шкірі, зниження кров'яного тиску) прийом напою потрібно припинити.


    Морси і компоти з ягід не варто пити при хворобі і гастриті з високою кислотністю.


    Обмежень для прийому брусниці під час вагітності немає, у багатьох випадках вона рекомендована жінкам у період очікування дитини для зняття набряклості. Але перед вживанням брусниці потрібно відвідати лікаря.





    Лікування схожих захворювань

    Додати коментар
    Ваше Ім'я:


    Введіть код: