Сухофрукти при гастриті: рекомендації, правила вживання

Дієта гастритника відрізняється досить суворими обмеженнями, які необхідно дотримуватися, інакше захворювання постійно буде загострюватися, а в важких - випадках може перекваліфікуватися у виразкову хворобу шлунка. Солодощі і кондитерські вироби при гастритах зазвичай заборонені, чи можна їх замінити деякими сухофруктами?


Зміст

  • 1 Які сухофрукти можна їсти при гастриті?
  • 2 Фініки
  • 3 Родзинки
  • 4 Чорнослив
  • 5 Курага
  • 6 Інжир
  • 7 Компот

  • Які сухофрукти можна їсти при гастриті?


    Сухофрукти вважаються корисними, але при гіперацидному гастриті лікарі вживати даний продукт не рекомендують з-за його здатності підвищувати солянокислую продукцію.


    Просто сухофрукти відносяться до грубої їжі, здатної зашкодити запалені слизові, а при підвищеній кислотності рекомендується вживання протертою або подрібненою їжі. Навіть у осіб зі здоровим шлунком сухофрукти перетравлюються досить довго, а при наявності гастриту з травленням виникнуть серйозні проблеми.


    Але якщо дуже сильно хочеться побалувати себе корисними сухофруктами, то іноді можна дати собі слабину, тільки при дотриманні деяких дуже важливих правил:


  • Їсти сухофрукти можна тільки при ремісії запального процесу;

  • не Можна їсти такі продукти натщесерце;

  • Їсти сухофрукти можна виключно в подрібненому вигляді, наприклад, у кавомолці або блендері;

  • Допускається вживання лише дорослими пацієнтами.

  • Крім того, сухофрукти не повинні піддаватися яким-небудь обробці, тобто не повинні містити жодних добавок. Щоб не нашкодити організму, перед вживанням необхідно обов'язково замочити продукт в кип'яченій воді кімнатної температури, краще на ніч.

    Сухофрукти при регулярному вживанні допомагають зміцнити імунну систему і серце, сприяють стабілізації артеріального тиску.


    ці продукти допомагають полегшити і навіть попередити простудную симптоматику та ГРВІ, оскільки забезпечують організм вітамінним запасом і клітковиною. Мало того, регулярні перекуси сухофруктами помітно знижують ризик розвитку сезонної депресії.


    Фініки


    Щоб фініки не змогли спровокувати загострення гастриту, потрібно їсти їх у вигляді добавок до різних страв, напоїв, салатів або випічці.


    У сухому вигляді фініки можна їсти при гастритах приблизно за чверть години до їди. При цьому кількість продукту не повинно перевищувати 50 р.


    Іноді лікарі забороняють їсти фініки з шкіркою. Для кращого засвоєння і більш легкого перетравлення продукт треба їсти очищеним в кількості 20-30 г на добу.


    Також рекомендується додавати фініки в суміш для приготування компоту.


    Родзинки


    Виноград містить масу корисних мікроелементів начебто аскорбінової кислоти, заліза, білків і клітковини, калію або тіаміну, органічних кислот.


    Засушений родзинки заспокійливо діє на ШКТ, знімаючи больові відчуття і роздратування. При гастритах допускається вживання родзинок, тільки треба дотримувати деякі правила.


  • Ягоди треба ретельно промити теплою водою, а потім ще й обшпарити окропом;

  • Їсти родзинки натщесерце не можна, оскільки при запаленні слизових оболонок гіперацидного характеру він посилює гастритные процеси;

  • Краще купувати продукт з винограду безнасінного сорти, щоб виключити попадання твердих кісточок у запалений шлунок;

  • При гиперацидной шлункової середовищі висушений виноград можна додавати в каші, компоти або відвари трав.

  • При дотриманні цих правил пацієнтам від ізюма не буде ніякої шкоди.


    Чорнослив


    Чорнослив гастритникам також можна їсти виключно на стадії одужання. При загостреннях подібний продукт протипоказаний. У добу при гіперацидному запаленні допускається вживання не більше 30 г чорносливу.


    Сушені сливи можуть бути небезпечні діабетикам і алергікам, пацієнтам з ожирінням. Якщо зловживати таким продуктом при запальних ураженнях шлункової слизової, то високий ризик виникнення нападу печії або сильних болів. Можна приготувати з сушеної сливи смачне блюдо.


  • Для цього беруть родзинки, курагу і чорнослив в пропорції 1:2:3.

  • Заливають окропом і варять протягом години.

  • Потім суміш настоюють 3-4 год і фільтрують.

  • Потрібно залити отриманим настоєм запарений рис, з розрахунку півкіло крупи на літр окропу.

  • Також корисно готувати компот з чорносливу, який чинить обволікаючу дію на слизові і допомагає швидше одужати.

    Курага


    Сушені абрикоси при гострих гастритах також протипоказані. В абрикосах міститься багато марганцю, заліза, калію, із-за чого він має високі показники алергенності.


    Якщо їсти курагу під час ремісії і при відсутності до неї гіперчутливості, то вона допоможе організму очиститися від шлаків і токсичних компонентів. Курагу можна їсти тільки в обмежених кількостях, щоб не допустити ускладнень.


    При наявності гастритів можна їсти сушені абрикоси по 3 шт. на добу, не більше. Справа в тому, що курага при запаленні шлункової слизової може спровокувати серйозне загострення.


    А якщо сухофрукт ще і оброблений кислотами або зіпсовано, то його вживання загрожує розладом ШКТ або гострим запаленням з інтоксикацією. Найбезпечніший спосіб вживання кураги для гастритников – приготування компоту.


    Інжир


    Смоковниця або інжир має у складі масу корисних компонентів, завдяки чому він допомагає організму очиститися від шкідливих речовин.


  • При вживанні інжиру при гіперацидному гастриті у пацієнтів відновлюється нормальна діяльність травної системи.

  • Найбільш виражений протекторний ефект при вживанні інжиру спостерігається, коли пацієнти їдять продукт перед їжею.

  • Інжир можна вживати як в сухому вигляді, так і додавати до складу сумішей для приготування компоту.

  • Гастритникам з лікувальними цілями досить з'їдати по 4 смокви на добу. Зловживання неприпустимо, інакше велика ймовірність розвитку алергічних реакцій і метеоризму.

  • Не рекомендується їсти інжир пацієнтам з сечокам'яною патологією або діабетом, а також ожиріння. Інжир з усіх сухофруктів вважається найкориснішим для гастритников, мало того, він сприяє мінімізації запалення шлункових слизових.


    Компот


    Корисно пити приготований компот із сухофруктів. Потрібно попередньо відмочити сировину в холодній воді протягом 2 ч.


    Береться півкіло яблучно-грушевих сухофруктів, які заливають 3 л води. Для смаку додається цукор, але готовий компот не повинен бути надто солодким, інакше напій буде дратувати слизову. Зазвичай у рецептурі вказується, що на 3 л компоту досить 120 г цукру. Фрукти з напою можна і не їсти.

    Після варіння треба витримати компот під кришкою протягом 3-6 годин, щоб він охолов і настоявся. Гарячий напій при гастритах вживати категорично не можна.


    Такий напій корисний вагітним і дітям з однорічного віку, якщо для вживання немає ніяких протипоказань.


    Відео-програма про те, як правильно варити компот з сухофруктів:



    Гастрит вимагає серйозних харчових обмежень, які необхідно обов'язково дотримуватися. Тоді ймовірність ускладнень буде мінімальною, як і частота рецидивів.





    Лікування схожих захворювань

    Додати коментар
    Ваше Ім'я:


    Введіть код: