Дієта при нефроптозі (опущення нирки) — правила і поради

При опущенні нирок дієтичне харчування необхідно, як і при інших ниркових патологій. У статті піде мова про принципи лікувальної системи живлення при нефроптозі, заборонах і дозволених продуктах.


Зміст

  • 1 Дієта при нефроптозі
  • 2 Цілі
  • 3 Обмеження в харчуванні
  • 3.1 Фосфор
  • 3.2 Білки
  • 3.3 Натрій
  • 4 Яка їжа під забороною?
  • 5 Що можна їсти хворому?

  • Дієта при нефроптозі


    Під опущенням нирки (нефроптозом, блукаючою ниркою) розуміють зміщення органу вертикально відносно хребта. Причин цієї патології багато, і вони криються як у перенесені хвороби та події, так і в способі життя людини. Різні стану викликають зниження тиску в очеревині та зменшення тонусу м'язів і зв'язок. Провокуючими факторами можуть служити куріння, алкоголізм, травми, різке схуднення, гіподинамія, підйом вантажів, спадковість, множинні пологи. Частіше зустрічається нефроптоз правої нирки, двостороння і лівостороння патології дуже рідкісні.


    Ефективне лікування нефроптозу можливо тільки при дотриманні всіх призначень лікаря щодо консервативної терапії, а також при застосуванні певної системи живлення. Але потрібна особлива дієта? Так, саме грамотно складений раціон є запорукою зниження навантаження на нирки і уповільнення прогресування хвороби.


    Самостійний вибір дієти може бути небезпечний, як і прийом препаратів без відома лікаря. Важливо враховувати форму і стадію хвороби, супутні патології, особливо, хвороби кровообігу, серця, інші види ураження нирок.

    Цілі


    Харчування хворого повинно бути корисним, різноманітним і досить калорійним, «голодних дієт, незважаючи на безліч заборон, не допускається. Основною метою системи живлення при нефроптозі є уповільнення розвитку захворювання, а також зниження ризику появи ниркової недостатності.


    Для цього організація меню виконує такі завдання:


  • Зведення до мінімуму навантаження на нирки;

  • Виняток дратівної дії деяких продуктів;

  • Прискорення виведення токсинів і шлаків;

  • Оптимізація водного режиму;

  • Збалансованість і максимальна вітамінізація раціону;

  • Відновлення балансу електролітів;

  • Зменшення набряків, приведення в норму тиску.

  • Зазвичай при даній патології пацієнту рекомендується стіл №7, точніше, цей стіл береться фахівцем за основу і коректується в індивідуальному порядку.


    Обмеження при дієті №7


    Обмеження в харчуванні


    Хворому рекомендується їсти 6 разів на добу, але порції при цьому повинні бути вельми невеликі. Режим споживання рідини буде залежати від наявних проблем і наявності або відсутності ниркової недостатності. Багатьом пацієнтам він встановлюється на рівні 1-1,5 літра на добу.


    Інші важливі правила дієти такі:


  • Калорійність раціону на добу – 2500-3000 ккал, що дозволить підтримати жировий прошарок в нирці на достатньому рівні, зробивши орган більш стійким до подальшого зсуву.

  • Є заборона на застосування смаження, споживання продуктів з рафінованими рослинними оліями – вони шкідливі для ниркової тканини. Готувати слід методами відварювання, гасіння, паровий варіння, запікання, по готовності збризкувати страви олією холодного віджиму.

  • Приділення уваги овочевих страв, фруктів (некислим), крупах.

  • Основні обмеження дієти при нефроптозі стосуються таких речовин, як фосфор і натрій, а також надходять в організм протеїнів.


    Фосфор


    Контроль рівня фосфору при нефроптозі дуже важливий. При порушеній роботі навіть однієї нирки фосфор не достатньо швидко виводиться з крові, накопичується в тканинах, зростає в організмі до небезпечного рівня. Це викликає зниження кальцію, що знаходиться від фосфору в прямій залежності. Дефіцит кальцію провокує розвиток остеопорозу і навіть остеопорозу, кістки хворого стають ламкими.


    Фосфор є величезній кількості продуктів, але існує їжа, де він присутній у високій концентрації.


    В меню хворого повинні бути відсутніми:


  • Морозиво;

  • Незбиране молоко;

  • Сири;

  • Горох;

  • Квасоля;

  • Какао;

  • Пиво;

  • Газована вода;

  • Арахісове масло.

  • Білки


    Білки для організму будь-якої людини важливі, адже це – будівельний матеріал для нових клітин, сировина для відновлення тканин, нарощування м'язів. Але після надходження і переробки білки перетворюються в сечовину, згодом виводиться нирками. Різні захворювання нирок призводять до порушення їх функції і нездатність переробляти білки в колишньому обсязі. Висновок один – щоб зашлакованості крові не було, кількість білків у раціоні доведеться скоротити.


    В зв'язку з цим при опущенні нирки потрібно обмежити такі продукти, як:


  • Риба, морепродукти;

  • М'ясо;

  • Яйця;

  • Птиця;

  • Молочна їжа;

  • Бобові.

  • Повністю відмовлятися від протеїнів не можна, зате ряд тваринних білків цілком можна замінити рослинними, які є в зелені, зерні, деяких овочах, фруктах. Норма білка на добу становить 20-25 р.


    Зміст білка в продуктах харчування


    Натрій


    Сіль морська, поварена і вся пересолена їжа сприяють затримці води в тканинах, а при хворих нирках цей процес розвивається ще швидше. Крім появи набряків на обличчі, тілі і ногах у хворого спостерігаються скачки артеріального тиску. Зниження натрію в раціоні допомагає значно зменшити навантаження на нирки. Якщо натрію в організмі занадто багато, у людини з'являється сильна спрага.


    Від продуктів, які містять багато натрію, краще взагалі відмовитися. Це:


  • Соління, маринади;

  • Солона риба і закуски;

  • Консерви;

  • Плавлені сири;

  • Оливки та інші консервовані овочі;

  • Ковбаса;

  • Копченості;

  • Фаст-фуд.

  • Домашню їжу під час готування краще не солити взагалі, а додавати трохи солі вже в тарілку. Добова норма при опущенні нирки зазвичай встановлюється на рівні 3-5 р.

    Яка їжа під забороною?


    При опущенні нирок, як і при іншому захворюванні органу, доведеться відмовитися від шкідливої їжі. Основні заборони сформульовані вище.


    Лікарі радять виключати або серйозно обмежувати таку їжу:


  • М'ясні і рибні бульйони;

  • Гриби в будь-якому вигляді;

  • Газовані напої;

  • Всі бобові;

  • Кремові тістечка, торти;

  • Засолені овочі;

  • Будь-які продукти з великою кількістю хімічних добавок;

  • Рафінована їжа;

  • Неякісні рослинні жири;

  • Кави;

  • Міцний чай;

  • Шоколад;

  • Ікра;

  • Мінеральні води з великою кількістю натрію;

  • Кетчуп, майонез.

  • Молочні продукти вживаються обмежено, в особливості, сир, жирна сметана і вершки, але повністю відмовлятися від них не можна. З овочів варто відмовитися від щавлю, шпинату, петрушки, редиски, селери, цибулі (сирого), часнику (сирого).


    Що можна їсти хворому?


    Обмеження на продукти при опущенні нирки серйозні, але корисних і смачних продуктів, які можна їсти, ще більше. З рослинної їжі особливо потрібні кавуни, кабачки і огірки, але при приєднанні ниркової недостатності вони використовуються дуже обмежено із-за великого вмісту води.


    Дозволяється пити настій шипшини, деякі трав'яні відвари, чай з молоком, цукром. Хліб і печиво бажано купувати з цільного зерна, з висівками. У помірних кількостях корисна кісломолочка, сир, яйця (до 1-2 в день, не більше). Потроху вживається нежирне м'ясо і сало, солодощі на основі фруктів без штучних добавок, мед.


    Можна хворому каші, макарони з твердого зерна, овочеві і круп'яні супи, некислі фрукти та ягоди, соки. Замінити сіль у стравах, надавши їм більш яскравий смак, частково можуть кріп, кмин, сік лимона, кориця, лавровий лист. Із заправок краще застосовувати оливкова, соняшникова, кукурудзяна олія. Можна також їсти оладки і млинці, дієтичні сорти риби, картопля, будь-які овочеві страви (рагу, салати), запіканки. Соуси краще готувати вдома на основі томатів, сметани, овочів.


    Приклад обіду під час дієти при нефроптозі нирок:


  • Борщ овочевий зі сметаною

  • Відварне м'ясо, картопляне пюре

  • Салат з огірка з оливковою олією

  • Відвар шипшини




  • Лікування схожих захворювань

    Додати коментар
    Ваше Ім'я:


    Введіть код: