Що можна їсти після апендициту

Що можна їсти після апендициту

Залишилися позаду біль, нудота й погроза розриву апендикса. Операція пройшла благополучно, червоподібний відросток вилучений, в області хірургічного розрізу накладені косметичні шви. І тепер для багатьох найбільш актуальним є питання: що можна є після перенесеного апендициту?



Ця стаття доступна також і в аудиоверсии.

Апендицит - це запалення червоподібного відростка прямої кишки, яке протікає в кілька стадій і може закінчитися розривом апендикса з наступним запаленням усієї очеревини. Для того щоб не допустити подібного ускладнення, найчастіше апендикс висікають – виконують так звану аппендэктомию.

У ході операції по видаленню червоподібного відростка порушується цілісність кишкової стінки, у зв'язку із чим хірург накладає кишкові шви. Якщо відразу після оперативного втручання почати вживати звичайну їжу, то ймовірність розбіжності цих швів дуже велика, що спричиняє влучення всього кишкового вмісту в черевну порожнину й розвиток перитоніту. Тому питання, що можна є в перший годинник після операції, є дуже актуальним.


Перша доба після операції

Як правило, це період відновлення після перенесеного наркозу. Їсти практично не хочеться. Кишечник випробовує стрес і йому потрібно час, щоб небагато відновитися й отямитися.

Як правило, перші 12 годин після операції рекомендується тільки змочувати губи водою або після консультації з лікарем пити її невеликими ковтками. Залежно від конкретної ситуації протягом першої доби лікар може дозволити прозорі рідини ( курячий нежирний бульйон, рисовий відвар, солодкий чай, фруктові солодкі киселі).

Друга, третя доба

Основний принцип харчування після апендициту - дробове харчування невеликими порціями до 5-6 раз у день. Виключаються всі продукти, які можуть викликати газоутворення (молоко, бобові, продукти з більшою кількістю клітковини) і підсилити запалення кишечнику в області швів (смажені продукти, спеції, кислі, гострі, занадто солоні, алкоголь і т.п.). Їжа повинна бути консистенції желе або пюре, ухвалюватися в теплому виді.

Найбільше часто в цей період хірурги рекомендують наступні продукти:

  • курячий бульйон,
  • натуральний йогурт ( без крохмалю, барвників, несолодкий, нежирний),
  • гарбузове або кабачкове пюре,
  • пюре з отварной курки,
  • отварной рис на воді, картопляне пюре.

У деяких випадках лікар може порадити невелика кількість продуктів, що містять клітковину (наприклад, отварную морква, печене яблуко й інші подібні продукти)


Перший тиждень після операції

Для нормалізації стільця після перших трьох днів дієту можна злегка розширити й додати наступні продукти, які містять клітковину:

  • каші із круп на воді,
  • некислі ягоди, фрукти (готуються на парі),
  • сухофрукти,
  • городин,
  • суп^-пюре.

А також:

  • нежирні сорти риби й м'яса,
  • нежирні кисломолочні продукти,
  • невелика кількість вершкового масла.

Основний принцип харчування після перших 3 днів – ретельно пережовувати їжу до пастообразной консистенції, вона не повинна бути занадто сухий. Усі блюда ухвалюються невеликими порціями ( наприклад, через кожні 2-3 години).

На цьому етапі необхідно пам'ятати про вживання достатньої кількості рідини, тому що її дефіцит може також приводити до дискомфорту. Якщо немає протипоказань із боку серця, то можна ухвалювати до 8-10 склянок у добу, причому дві третини із цієї кількості повинна становити звичайна вода. П'ють воду за 30-40 хвилин до приймання їжі або через 1-1,5 години.

Зміст дієти на даному етапі - створити сприятливі умови для загоєння рани на кишечнику й нормалізації перистальтики.

У цей період часу також небажане вживати продукти, які були заборонені в перші 3 дня (спеції, жирна їжа, бобові й т.п.).

Після першого тижня

З перших страв можна будь-які супи без зажаркі, на овочевому або курячому бульйоні: морква, лук, картопля, буряк, кабачки,- перед прийманням їжі бажане все пропустити через блендер.

Другі блюда: гриби, буряк, омлети з додаванням риби або овочів, запіканки з макаронів, каші на воді або з незначним додаванням вершкового масла. Усе вживається без майонезу, кетчупів. Гірчиці, хріну й подібних приправ.

Бобові продукти можна вводити через місяць після перенесеної операції. Насолоди, торти, випічка рекомендується до вживання після повного загоєння післяопераційної рани й в ідеальному варіанті - не раніше, чим також через місяць після видалення червоподібного відростка (повне загоєння відбувається протягом 3-4 місяців).

Дотримувати дієти після апендициту краще протягом трьох тижнів, а далі переходити на звичний раціон харчування в тому випадку, якщо лікар не порекомендує що-небудь інше.





Лікування схожих захворювань

Додати коментар
Ваше Ім'я:


Введіть код: