Особливості корисного дієтичного харчування при лікуванні ангіни

У людей, хворих на ангіну, часто виникають труднощі з прийомом їжі. Обумовлені вони двома причинами:


  • По-перше важко ковтати їжу з-за сильних больових відчуттів у горлі.

  • По-друге висока температура практично завжди призводить до часткової або повної втрати апетиту.

  • Відсутність повноцінної їжі виснажує організм, лікування в цьому випадку може затягнутися, тому важливо знати основні принципи харчування в період лікування ангін.



    Зміст

  • 1 Загальні рекомендації організації харчування при ангіні
  • 2 Які продукти корисні
  • 3 Що потрібно виключити

  • Загальні рекомендації організації харчування при ангіні


  • Годувати пацієнта необхідно як можна частіше, але дуже маленькими порціями. Звичні обсяги їжі приносять більше шкоди, ніж користі. Горло при частому ковтанні травмується, а процес перетравлення їжі вимагає від організму багато сил, з-за чого сповільнюються імунні процеси.

  • Якщо в гострий період хвороби пацієнт категорично відмовляється від їжі, не можна примушувати його їсти через силу. На користь це не піде. За умови достатнього споживання води організм пару днів може обходиться без їжі. Шкоди для здоров'я від цього не буде.

  • При важких формах ангіни, передбачають ряд хірургічних втручань, людини резонней перевести на внутрішньовенне харчування до повного зняття гострих симптомів.

  • Рідину в період хвороби важливіше їжі. За допомогою неї з організму виводяться продукти інтоксикації, що вкрай важливо для поліпшення стану хворого. Перевагу слід віддати чистої питної води, морсам і соків з натуральних ягід і фруктів.

  • Їжа перший час краща рідка. Її простіше ковтати, і вона значно корисніше в період хвороби, ніж тверда їжа. В ній містяться корисні речовини швидше перетравлюються, а навантаження на шлунок при цьому мінімальні.

  • Їжа не повинна бути занадто холодною або гарячою.

  • Поступово можна переходити на більш звичну їжу для людини, не забуваючи про те, що вона повинна включати в себе достатню кількість вітамінів, жирів, вуглеводів і білків.

  • Хворіючих дітей слід годувати, керуючись тими ж правилами, що і дорослих. Але у випадку з дитячим годуванням смакові переваги маленьких пацієнтів доведеться враховувати в більшій мірі, інакше дитина буде нервувати і відмовлятися від їжі.

  • Чого не можна вживати при ангіні:



    Які продукти корисні


  • Бульйон із курячого філе або нежирної яловичини (заповнює запаси білка, виводить продукти інтоксикації).

  • Рибний бульйон з морських видів риб (високий вміст білка та риб'ячого жиру).

  • Супи — пюре.

  • Дрібна відварна вермішель (заповнення вуглеводів).

  • Рідке картопляне пюре на воді.

  • Котлети і фрикадельки з дієтичного м'яса (яловичини, індички, курятини).

  • Знежирене кип'ячене молоко в теплому вигляді.

  • Нежирний сир, розведений водою до рідкої кашки для зручності ковтання (містить фосфор, мідь, кальцій, магній, калій; багатий вітамінами групи В, Е і А).

  • Вівсяна каша (необхідний для організму набір мікроелементів, енергетична підтримка).

  • Овочеве рагу з будь-яких овочів, приготоване на пару (овочі багаті клітковиною, при паровому впливі зберігають практично всі свої корисні якості).

  • Банани (бета — каротин, вуглеводи, вітамін С).

  • Кавуни (сильну сечогінну дію, дозволяє швидше впоратися з інтоксикацією).

  • Лимони в помірній кількості (зменшують набряклість, запалення горла).

  • Зелені яблука (багаті залізом, вітамінами, не викликають алергій у вагітних).

  • Омлет з білків курячих яєць (безліч корисних мікроелементів та амінокислот).

  • Відварений буряк,протерта з часником (відмінне блюдо, має противірусні та антибактеріальні властивості). Часнику потрібно додавати зовсім небагато.

  • Свиняче солоне сало (дуже швидко переробляється організмом, добре поповнює енергію).

  • Мед — один з найбільш корисних при ангіні продуктів, однак, при його вживанні існує великий ризик виникнення алергій.

  • Гіркий шоколад у невеликих кількостях (нормалізує тиск, якщо він знижений).

  • При ангінах бажано використовувати в їжу продукти, які не викликають алергічних реакцій. Особливо це важливо для майбутніх мам і малюків.

    Набір корисних продуктів на фото



    Що потрібно виключити


  • Жирне м'ясо, свинячі бульйони, куряча шкіра — це важка для хворого організму їжа, яка не приносить належної користі.

  • Бобові (довго перетравлюються, викликають важкість у шлунку).

  • Грубі сорти круп травмують слизові пошкодженого горла. Гречка дуже корисна, але перед варінням слід подрібнити її в блендері).

  • Цукерки, тістечка, вафлі, пряники та інші кондитерські вироби.

  • Хлібобулочні вироби грубого помелу травмують горло.

  • Гострі страви та різні маринади з великим вмістом оцту.

  • Смажені овочі, м'ясо.

  • Копченості.

  • Консервовані продукти.

  • Снеки (сухарики, горішки, чіпси, крекер, попкорн).

  • Молочні продукти з підвищеним вмістом жирів.

  • Спеції, соуси.

  • Ковбасна продукція.

  • Кислі ягоди, фрукти.

  • Фаст-фуди.

  • Салати з сирих грубих овочів.

  • Протипоказані при ангіні міцні чаї, кава, газовані напої.

  • Продукти, які потрібно виключити



    Якщо на рахунок якогось продукту або страви виникли сумніви, слід обговорити доцільність його використання з доктором. Загальні ж принципи заборон зводяться до кількох правил.

    Продукт не можна приймати їжу, якщо він:


  • Може травмувати хворе горло.

  • Дратує слизові оболонки горла або шлунка.

  • Здатний викликати дисфункції кишечника.

  • Збільшує навантаження на органи травлення.

  • Небажані до вживання продукти, що викликають відчуття ситості при мінімальній користь від їх вживання.


    Чим харчуватися при ангіні, дивіться у нашому відео:






    Лікування схожих захворювань

    Додати коментар
    Ваше Ім'я:


    Введіть код: