Можна чи ні їсти гарбуз при гастриті шлунка?

Запальні ураження шлунка потребують серйозного лікування, яке спрямоване на нормалізацію травних процесів. Не обходиться противогастритная терапія і без дієтичного раціону, в перелік продуктів якого включається вживання гарбуза.


Зміст

  • 1 Корисні властивості овоча
  • 2 Гарбуз при гастриті шлунка
  • 3 Сік
  • 4 Насіння
  • 5 Дієтичні страви
  • 5.1 Крем-суп
  • 5.2 Салат
  • 6 Протипоказання

  • Корисні властивості овоча


    Гарбуз корисна, що відомо кожному.


  • В її м'якоті міститься величезна кількість клітковини, тому ця овочева культура досить легко перетравлюється.

  • Якщо ж піддати гарбуз термообробці, то її м'якоть набуває пюреобразную консистенцію, завдяки чому при вживанні обволікаючий ефект на шлункові слизові, оберігаючи основний травний орган від агресивного впливу соляної кислоти, жовчного і шлункового секрету.

  • Овочева культура, за даними досліджень, складається з водного компонента приблизно на 92%, що робить її низькокалорійним, дієтичним продуктом. Тому з гарбуза здавна готують всілякі корисні страви.

  • Фахівці в галузі педіатрії рекомендують вводити гарбуз в раціон зовсім маленьких діточок у вигляді першого прикорму.

  • Завдяки легкому переварюванню і засвоєнню гарбуз профілактує дисбактеріози, заспокоюючи кишкові структури.

  • Даний овоч вважається єдиним природним регулятором травних процесів, тому що підсилює жовчовиділення на момент прийому їжі, допомагає вивести зайвий холестерин, заспокоює кишкові структури при ентеритах або колітах.

  • У гарбузі міститься маса мікроелементів і вітамінів, які підвищують імунний захист і протистоять хронічних патологій.

  • Хоч гарбуз і корисна для травлення, фахівці не рекомендують їсти її при виразкових патологіях.


    Пацієнтам з гастритом вживати овоч можна, особливо при гиперацидной формі патології. А ось при гіпоацидний гастрит гарбузова м'якоть не завжди корисна, тому необхідна гастроентерологічна консультація.

    Гарбуз при гастриті шлунка


    У цілому корисні властивості гарбуза зводяться до поліпшення травних процесів та виведення токсичних речовин. Але при гастритах гіперацидного характеру м'якоть овоча ще і сприяє нормалізації зайвої кислотності.


    Вона прекрасно перетравлюється і засвоюється організмом, не доставляючи ніяких неприємних впливів. Крім цього, гарбузові страви знижують інтенсивність запальних шлункових процесів.


    Особливої уваги заслуговує гарбузова олія. Оскільки цей овоч містить просто неймовірна кількість клітковини, то продукти на його основі володіють неймовірною здатністю виводити токсичні компоненти.


    При цьому такою здатністю володіє не тільки масло і м'якоть плоду, корисний також сік або насіння. Але про можливості вживання треба консультуватися з лікарем.


    Сік


    Сік з гарбузової м'якоті – це комплекс органічних сполук і корисних речовин, які вкрай корисні для осіб, які страждають травними патологіями.


    Напій містить масу корисних компонентів начебто вітаміну С, каротину, заліза і цинку.


  • Завдяки присутності пектину вживання соку допомагає нормалізувати холестериновий рівень і кровообіг, покращує вещественнообменные процеси, відновлює кишкову перистальтику.

  • Компоненти напою допомагають швидко вивести з організму токсичні, радіоактивні та шлакові накопичення, сприяють нормалізації підшлункових і печінкових функцій.

  • Оскільки сік допомагає нормалізувати вещественнообменные процеси, то його вживання допомагає в боротьбі із зайвою вагою.

  • Вживаючи напій, розведений водою, гастритники знижують солянокислую концентрацію в порожнині шлунка, купируют больову симптоматику і відчуття тяжкості, покращує процеси травлення і апетит.

  • Вживати напій дієтологи і гастроентерологи рекомендують 10-денним курсом, перед кожною трапезою, натщесерце. Тільки не варто пити гарбузовий сік при загостреннях або ерозивно-виразкових ураженнях в ШКТ.

    Насіння


    Вживання насіння сприятливо позначається на організмі. Вони нормалізують вміст цукру в крові, сприяють полегшенню дефекації, допомагають вивести важкі метали і привести в норму вміст жирів.


    У складі насіння містяться найважливіші кислоти і білкові сполуки, неймовірно корисні для мозку.


    Але при розвитку запального процесу на слизовій гарбузове насіння не несуть ніякої користі. Коли насіння потрапляють у травну систему, вони починають травмувати слизові оболонки, тому що являють собою грубу і тверду їжу. Вони провокують посилення секреції шлункового соку.


    Тому при гастритах будь кислотності вживати гарбузове насіння протипоказано.


    Дієтичні страви


    При розвитку гастритных процесів можна включати гарбузові страви в раціон вже з першого дня після купірування загострення. Їх можна подавати у вигляді самостійної їжі або включати в інші страви.


    При гастритах необхідно вживати овоч, приготований на пару або у відвареному вигляді. Коли загострення буде знято, можна додати в раціон і тушковані гарбузові страви.


    Крем-суп


    Це блюдо неймовірно корисно при загостренні, бо покращує шлункову роботу.


  • Для приготування супу потрібно налити в каструльку літр води, кинути туди натерту моркву і подрібнену цибулину.

  • Проварити овочі протягом чверті години після закипання, потім додати дрібно порізані шматочки гарбуза.

  • Коли суп закипить, треба накрити його кришкою і проварити протягом півгодини.

  • Зняти каструльку з вогню і збити масу блендером до пюреобразного стану.

  • Такий суп-пюре можна подавати, посипавши петрушкою і кропом.


    Салат


    Дієтологи і гастроентерологи при гастриті також рекомендують готувати гарбузовий салат. Така їжа неймовірно корисна для організму, ослабленого запальним процесом в шлунку.


    дрібно натертий гарбуз можна також додати натерті кабачки і моркву. Овочі заправляють олією і трохи підсолюють.


    У складі такого салату міститься дуже багато клітковини, тому їсти його можна тільки при абсолютній ремісії. Такий салат сприяє поліпшенню і полегшення дефекації, подібно щітці, очищає кишечник від шлаків і калових каменів.


    Протипоказання


    Як би не була гарбуз корисна для ШКТ, необхідно дотримувати міру й деяку обережність при її вживанні. Деякі компоненти у складі овоча здатні спровокувати алергічні реакції або бродіння.


    Таке зустрічається досить рідко, але все ж виключати можливість таких реакцій не можна. Тому включати гарбузові страви в раціон гастритника потрібно поступово і маленькими порціями.


    Протипоказано вживання гарбузових страв при виразці 12-палої кишки і шлунка, а також при важких діабетичних формах.


    Іноді при гіпоацидний гастрит лікарі забороняють вводити гарбуз в меню. Зазвичай її не можна їсти при подібній гастритной формі в сирому вигляді. Тому перед вживанням будь-якого продукту, зокрема гарбуза, потрібно проконсультуватися з гастроентерологом.

    Треба постійно стежити за власними відчуттями, якщо після вживання певної страви або продукту виникло нездужання, шлунковий дискомфорт або біль, то потрібно виключити причину з раціону і проконсультуватися з лікарем.


    Якщо правильно ввести в раціон настільки корисний овоч, то можна прискорити одужання і збагатити організм корисними вітамінами та мінеральними речовинами. Це сприятливо позначається на функціональності травної системи та загальний стан здоров'я пацієнта.


    Дотримуючись найпростіші правила харчування та дієтичні приписи можна вилікувати будь-гастрит.





    Лікування схожих захворювань

    Додати коментар
    Ваше Ім'я:


    Введіть код: