Безпечно пити кефір при гастритах різної кислотності?

Гастритом різною мірою страждає практично кожна людина. Патологія настільки поширена, що зустрічається навіть у маленьких діток.


Лікування гастритів вимагає обов'язкового дотримання дієтичного раціону, тому до вибору продуктів на столі треба підходити вкрай обережно і відповідально. Багато люблять кисломолочну продукцію, зокрема кефір. Але можна пити такий напій при запаленої слизової?


Зміст

  • 1 Корисні властивості продукту
  • 2 Можна пити кефір при гастриті шлунка?
  • 2.1 Із підвищеною кислотністю
  • 2.2 Із зниженою
  • 2.3 При хронічній формі
  • 2.4 При ерозивній формі
  • 2.5 Атрофічній
  • 2.6 Під час загострення хвороби
  • 3 Правила вживання
  • 4 Домашній кефір

  • Корисні властивості продукту


    Кефір дієтологи цілком заслужено вважають унікальним продуктом. Виготовляють його з коров'ячого молока та спеціалізованої закваски грибкового походження, яка і забезпечує напій мікроорганізмами.


    Фахівці кажуть, що у складі напою присутній більше 20 різновидів бактеріальних і грибкових мікроорганізмів, які благотворно впливають на мікрофлору ШКТ.
  • Кефір сприяє підвищенню імунного захисту та нормалізації вещественнообменных процесів.

  • Кисломолочний напій надає антисептичну дію і легкий діуретичний ефект.

  • Мало того, продукт нормалізує процеси травлення і відходження калових мас.

  • Кефір багатий вітамінами і мінералами, якими він насичує організм, в ньому є залізо і калій, вітамін а, фосфор і аскорбінова кислота, йод і вітаміни В-групи, кальцій, біотин, марганець і фтор.

  • Гастроентерологи кисломолочний продукт рекомендують включати в склад раціону при запальних і виразкових ШКК патологіях ще й тому, що він є дієтичним продуктом, легко засвоюється і прискорює процеси травлення.


    чи Можна пити кефір при гастриті шлунка?


    Лікарі не забороняють вживати кефір при шлункових гастритах, але підбирати допустиму дозування при різних формах запалення і кислотності повинен тільки лікар.


    З підвищеною кислотністю


    При підвищеній кислотності особливо захоплюватися напоєм не рекомендується. Чому? Просто кисломолочний напій може погіршити стан пацієнта, він активізує бродіння, що тільки гірше дратує шлункові слизові.


    Такий вплив може спровокувати у гастритника нудотно-блювотні реакції або больовий напад.


    Якщо відмовитися від кефіру немає моральних сил, то потрібно розбавляти його водою для зниження відсотка кислоти.


    Зі зниженою


    При гіпоацидний гастрит пити кисломолочний продукт можна без обмежень. Самий корисний і максимальний ефект при вживанні напою на ніч, але тільки варто стежити за якістю продукту.


    Пийте тільки натуральний, а краще домашній кефір, тоді від такого продукту гарантована виключно користь.


    При хронічній формі


    Гастритникам з хронічною формою патології гастроентерологи рекомендують щодня пити кефір. При цьому можна додавати в нього різні ягоди або горіхи, подрібнені фрукти і ін. Але таке вживання допустиме виключно в ремиссионные періоди, при загостреннях раціон суворо обмежується.


    При ерозивній формі


    При запаленні шлункової слизової з ерозійними ураженнями вживати кефір не рекомендується. Через кислоти він дратує запалену слизову, провокуючи блювотні реакції.


    Коли гострий напад знято, можна пити домашній добовий кисломолочний напій з мінімальною жирністю.


    Атрофічній


    При атрофічних гастритах лікарі не забороняють вживання кефіру, але тільки за умови, якщо пацієнт буде дотримуватися найсуворішу дієту. Необхідно проконсультуватися з гастроентерологом щодо щадного раціону і отримати рекомендації для вживання продукту.


    Під час загострення хвороби


    Особливої уваги заслуговують правила вживання кефіру при загостренні гастритів.


    Багаторічні дослідження фахівців показали, що пити кисломолочний продукт при подібних станах можна, але тільки в обмеженій кількості і з мінімальною жирністю, а краще і зовсім знежирений.

    Правила вживання


    Отже, вживати кисломолочний напій при запаленнях слизової шлунка не забороняється, однак, потрібно дотримувати деякі принципи вживання, щоб кефір принесло виключно користь для ШЛУНКОВО-кишкового тракту і організму в цілому.


  • Язвенникам і гастритникам рекомендується пити напій з температурою навколишнього середовища, щоб не переохолодити і не спалити слизовий шар. Нагрівати кефір теж не можна, тому як корисна бактеріальна біфідофлора гине вже при 40-градусній температурі.

  • При виразкових процесах у шлунку вживати напій можна до 6 р/д протягом усього курсу терапії.

  • Допускається вживання кисломолочного продукту і при атрофічному або гіперацидному гастриті. Вживають його на сніданок з гречкою. Треба ще з вечора залити півсклянки крупи 1,5 склянки некислого кефіру. На сніданок потрібно з'їсти набряклу і настоявшуюся кефірно-гречану суміш.

  • Лікувати виразкові ураження та гастрити з допомогою кисломолочного продукту необхідно строго за правилами. Випивають кефір після їжі і за 2 години до нічного сну. Якщо є звичка пити напій на сніданок, то після нього заборонено їсти протягом мінімум години.

  • Особливо корисні кисломолочні продукти начебто кефіру при гипоацидних гастритах. У ремиссионные періоди в нього можна додавати ягоди або фрукти, мед, а потім вся маса збивається блендером.

  • Якщо кефір купується в магазині, потрібно уважніше ставитися до терміну придатності продукту. Така продукція відноситься до категорії швидкопсувної, живий і корисний кефір може зберігатися не більше 5-14 діб. Чим менше заявлена придатність, тим корисніше і натуральней напій.


    Домашній кефір


    Щоб напевно знати, що продукт натуральний і якісний, рекомендується готувати його самостійно.


    Для приготування домашнього кефіру знадобиться натуральне, домашнє молоко та молочнокислий гриб. Його можна замінити магазинним кефіром, але тільки потрібно вибирати напій, на упаковці якого зазначено, що він виготовлений із застосуванням молочнокислих грибів.


  • Знадобиться 100 мл кефірної закваски і 900 мл молока, 2 великих ложки цукру.

  • Молоко кип'ятять, потім охолоджують приблизно до 40°С, додають закваску і цукор.

  • Потім суміш поміщають в тепле місце на добу, після чого напій можна вважати готовим.

  • При приготуванні наступної порції вже можна використовувати 100 мл домашнього кисломолочного продукту.


    Відео про те, як зробити домашній кефір:



    Перед застосуванням продукту необхідно пройти обстеження, щоб визначити рН шлункового соку і виключити протипоказання до прийому кисломолочного напою.


    До таких відносять алергічну непереносимість молочного білка і індивідуальну гіперчутливість до кефіру, постійний кишковий дискомфорт і диспепсичні розлади, загострення виразкової хвороби з підвищеною кислотністю.


    В цілому кефір корисний для системи травлення, він сприяє загоєнню виразкових уражень і купірує запальні процеси, а якщо приймати його регулярно, то подібна дієта допомагає попередити розвиток запальних уражень у шлунку. Але тільки пити кисломолочний продукт потрібно правильно, дотримуючись лікарські рекомендації.




    Лікування схожих захворювань

    Додати коментар
    Ваше Ім'я:


    Введіть код: